onsdag, mars 15, 2017

Dagordningen






Rätten att sätta dagordningen i olika sammanhang är mycket viktig. Den som styr dagordningen, styr också vilka frågor som skall hanteras, och på vilket sätt de skall hanteras.



Nu ifrågasätts, sent påkommet, medias hantering av primärvalen i USA, och dess efterföljd med Donald Trump som president. Genom att på ett mycket aggressivt sätt använda sig av Twitter under primärvalen, gick Trump från att vara en outsider, till att bli en “intressant person” i den mediala världen. I princip kom han att sätta dagordningen i en majoritet av amerikanska, och också andra länders media genom sina utspel som livligt publicerades och kommenterades. Att huvuddelen var “bullshit” spelade i det sammanhanget ingen annan roll, än som lockbete för hungriga journalister.

Lägg till bildtext


Så fick USA sin politiskt minst skolade, men mest egocentriske president i modern tid. Och målsättningen, sättet att driva utvecklingen har inte stannat, den fortsätter. Twitter fortsätter att vara lockbetet genom utspel av olika slag, låt vara att en viss verksamhetsförankring nu sker. Den beramade muren mot mexiko skall inte längre betalas av mexiko. Den skall byggas med amerikanskt kapital som man kanske på något sätt skall kunna ta tillbaka genom att konfiskera de pengar som arbetande mexikaner i USA skickar hem till sina anhöriga i Mexico. Brott mot lag och sans är inget som stör despoten.



Nu processas dokument efter dokument i det republikanska partiet med ultrakonservativ vinkling. De välbeställda kommer att matas på de redan fattiga och utsattas bekostnad.

Det gäller allt från skatter och skolsystem, till synen på vård och välfärd. Frågan är inte längre om, utan när den här utvecklingen kommer att utlösa kravaller och våld i ett USA där vapenlagarna är de mest liberala i något demokratiskt land.



Det senaste dekretet från Vita Huset är ett yxhugg mot de institutioner som bär utveckling och kontroll i det amerikanska samhället. Där skall nu samtliga “agencies”, presentera förändringsförslag med nya målsättningar och budgets inom 180 dagar. Därmed startas nu också nedmonteringen av de formella system som utgör samhällets kitt och kärna.



Att media nu slutligen har börjat formera en mer systematisk rapportering av vad som sker är nog bra, men väldigt senkommet. I takt med att de kritiska rösterna i det politiska systemet tystnar, och omvärldens ledare “anpassar” sig, stärks också de destruktiva krafter som samverkar med Trump.

Som sagt tidigare, vi går en spännande, och kanske också mycket farlig framtid tillmötes.



2017.03.15

Jarl