torsdag, mars 09, 2017

The American dream




Den amerikanska drömmen om alla möjligheters moder i landet som invandringen skapat, har under de århundraden som gått sedan “upptäckten” av amerika gjordes varit kittet som håller samman samhället. När det kittet urholkas mer och mer, kommer också sönderfallet att öka.



Bruce Springsteen, The Boss också kallad,  har skrivit ner sina memoarer i boken Born to Run, en bok som borde läsas av alla intresserade av det amerikanska samhället. Den visar på dess hårda verklighet, men också på vägen till att förverkliga den amerikanska drömmen.

Men den visar också på den klarsyn som präglar Bruce, och som gjort honom till en av Trumplägrets stora motståndare inom populärkulturen. Det är sönderfallet i det amerikanska samhället som skapar kravaller och ökad kriminalitet. Och med den politik som nu Trumpismen lägger fast kommer den politiseringen, och polariseringen att kraftigt öka. Kampen som nu påbörjats i USA, är också en dödskamp för den amerikanska drömmen. Med avskaffad rätt till fackligt arbete, med avskaffad hjälp för sjukvård, med skolsystemet förbehållet de med stora inkomster etc.., kommer klyftorna och motsättningarna i landet att ständigt öka.



Motkrafter finns, men kommer det att lyckas stoppa utvecklingen i en situation där det politiska etablissemanget nu allt snabbare ställer om sig, vände kappan efter vinden. Nu infiltreras institutionerna snabbt av särskilda insatta “informatörer”, vilkas uppgift är att skrämma ledarskapet i dessa organisationer och institutioner till underkastelse, alternativt bli avsatta och ersatta av Trumptroget folk.



Den Amerikanska drömmen har aldrig satts på prov mer än som sker nu. Sveket mot de som Trump lovade att hjälpa, aldrig större än nu. Med alla de förändringar som nu tas öppet eller fördolt, kommer klyftorna i det amerikanska samhället att drastiskt öka. När den vetskapen får fäste i de stora befolkningsgrupper som känner sig svikna, är upproren inte långt borta.



2017.03.09

Jarl