söndag, mars 05, 2017

Vasaloppssöndag






Stilla morgon på landets västra kust. Det våras, i rabatterna sticker vårblommorna upp sina blad, och på enstaka håll syns också årets första blommor. Ljuset och våren är här.



På annat håll i landet kallas årstiden vårvinter. Också en härlig tid, med skidåkning i backar och terräng. Och alla de stora tävlingarna har sina finaler under den här tiden. När detta skrivs har just starten gått för det 93-e Vasaloppet. När det 50-e Vasaloppet gick av stapeln fanns undertecknad med, liksom för ytterligare 13 lopp. Lopp som lämnat många minnen, i huvudsak positiva. Men också minnen av strapatser som tävlingen sent 80-tal när det kallaste loppet någonsin kördes. Det var mer än -30 grader på delar av banan den dagen. Många var de som inte klarade kylan och måste bryta. Men också lopp i strålande solsken, som gjorde det väldigt svårt med spår och fäste. Den längsta tiden, drygt 10 timmar slet undertecknad vid ett sådant tillfälle.



Annars är det stor skillnad på då och nu. Med moderna maskiner kan man hålla spåren fina på ett helt annat sätt än förr. Ändå blir det en väldig skillnad på spår kvaliteten vi ser i TV när de bevakar de ledande åkarna, och hur det ser ut när 1000-tals åkare kört sönder spåren. Vasaloppets 90 km än en stor prövning för de

flesta motionärer, men också ett minne för livet.



Det moderna livets stress och prestationsraseri kanske är del av också Vasaloppets succe. Naturligtvis parat med den utomordentliga organisation som omhändertagandet av alla åkande innebär. Att sova på golv i sporthallar eller skolsalar är legio för de flesta av dessa 1000-tals åkare. Att stiga upp vid 4-tiden på morgonen efter en natt med mycket lite sömn. Efter lite gröt vid 6-tiden eller tidigare sätta sig i bussen för transport till startplatsen vid Berga by. Allt för att ta en plats så långt fram i sin startgrupp som möjligt. Och sedan stå där och trampa en timme eller mer innan starten går, för att sedan prestera under 8-12 timmar som det gäller för så många.



Det är vasaloppet för den stora massan av motionärer. För många den största fysiska prövning man någonsin utsatt sig för. Men en prövning som alltid kan avbrytas om det inte funkar. Någonstans mellan 5-10 % av de som startar varje år, bryter loppet och tar bussen till Mora.Väl där väntar plastpåsen med kläder, buss till en skola eller industri där man får duscha och en väl behövd måltid innan hemresa med ännu ett minne man inte glömmer.



2017.03.04

Jarl