söndag, mars 19, 2017

Vårdagjämning





Det är tid för vårdagjämning. Ännu ligger nattfrosten över landskapet vid den tidiga morgonpromenaden, men solen lyser upp morgonen redan vid 6-tiden. Vi går mot ljusare och trevliga tider.

Men ute i den stora världen ställs tidigare självklarheter på stort prov av den nya administrationen i Vita Huset i USA. Den gångna veckans besök där borta av den irländske premiärminister vid St. Patrick firandet, blev till en tydlig markering av USA-s historiska roll som ett invandrarland. 35 miljoner amerikaner har irländska rötter om man går tillbaka till deras ursprung. Hans tal med en butter Trump vid sin sida var en svidande kritik mot Republikanernas nuvarande syn på invandring och andra nationaliteter.

Och inte blev stämningen bättre vid mötet med Tysklands Agneta Merkel, en synnerligen kompetent politiker med rötter i både öst och väst. Mansgrisen Trump satt tydligt och surade vid den presskonferens som hölls i slutet av det mötet. Han hade nog fått besked på olika områden, han inte ville lyssna till.

Och i USA görs nu direkta jämförelser mellan Europas 30-talshistoria, och den amerikanska utvecklingen idag. Se bifogad länk. http://www.alternet.org/visions/trump-and-mussolini-same-only-different-eleven-key-lessons-historical-fascism

När nu också den nobelprisade ekonomen och debattören Paul Krugman går ut i debatten, så är det för att varna för det han ser som det största hotet mot den amerikanska demokratin någonsin. Och ett hot som han inte tror det politiska systemet ensamt kommer att kunna lösa. Hans svidande vidräkning med Bush-administrationen som orsaken till det kaos man nu ser sedan åratal i mellanöstern borde leda till eftertanke. Istället ser vi en president i USA som nu rustar för krig.

Men det är inget som den koltrast bryr sig om, som syntes i buskarna denna morgon eller de fåglar som nu sjunger och skriar ut sina vårkänslor med solens återkomst. Nog är det en lisa att den mänskliga galenskapen, kan balanseras av med andra upplevelser ibland.

2017.03.19

Jarl