torsdag, december 03, 2015

Glädjespridare



Hösten detta år 2015 kommer nog att gå till historien som det år när de svenska modellen i internationell mening rasade samman. Den öppenhet och humanism vi gjort till vårt adelsmärka, ersätts nu av gränshinder och en syn på människor som söker sig till vårt land som bara för några månader sedan var utesluten.
Så anpassar sig politikens kameleonter, och de med den största tuppkammen, de gröna miljöpartiet, till politikens verkligheter.

I så måtto har hösten varit intressant, men också i medial mening en eländestid med ständiga eländesbeskrivningar i de mediala nyheterna. Så mycket bättre då att det funnits oaser att söka glädje och tillhörighet i.

Tack alltså TV- olika programmakare för programmen Så mycket bättre, Moreaus med mera, Allt för Sverige och Jills Veranda. Program som på ett respektfullt sätt, i både allvar och skämt, hanterar ibland också intima och känsliga relationer. Men också program som visat sig samla miljoner tittare, och därmed bevisat sitt värde.

Visst är det så att program kan beröra, och också kanske skall göra så. Men i en tid när vi överöses med eländesbeskrivningar, behövs dessa motbilder. Bilder som inte undviker personliga svårigheter, men gör det på ett sätt som inte känns plumpt, inte nedvärderande med avsikt att skada.

Så återigen, ibland är det viktigt att få fälla glädjetårar och påminnas att livet i alla sina prövningar också rymmer så mycket av personligt mod, av mänsklig storhet. I det klimatet växer också den styrka som bär humansimens och medmänsklighetens tecken.

2015.12.03
Jarl

1 kommentar:

Harald Öberg sa...

Hur är det ordspråket säger:"Som man bäddar får man ligga".

Just nu, år 2015, när vi som minst behöver det, har vi den mest inkompetenta regeringen som vi någonsin har haft.

Det lilla partiet i regeringen, som kallar sig Miljöpartiet,går ut och gråter offentligt över att de tvingas ta ansvar, och agerar i opposition mot den egna regeringen och mot de gemensamt tagna besluten.

Det stora, Arbetarpartiet Socialdemokraterna, kallar kollektivet Sverige för naivt.När alla medborgare förstår att det är Sveriges regering, som är naivt. Inte folket.

Just när vi som minst behöver det, har vi en opposition som inte kan, inte vill och inte orkar vara opposition mer än i tomma ord.

Populismen frodas, uppseendeväckande korkade kampanjer lanseras. Så har vi då Sverigedemokraterna som “rusar” i opinionen enligt SCB och ökar med 7 procentenheter. Till häpnadsväckande 19,9% sedan i maj.

Bara att inse fakta:"Som man bäddar får man ligga". Eller som den yngre generationen skulle ha utryckt sig: "Fatta!"