måndag, december 07, 2015

O helga natt



Namnet Helga fick en ny betydelse i landet den gångna helgen. Samtidigt som den klassiska julsången O helga natt klingade från många körer i adventstid, härjade stormen Helga därutanför fönstren. En riktig rökare med vindstyrkor upp mot 40 m/sek, vilket är orkanstyrka. Resultatet blev också 10.000-tals hushåll utan ström, inställda tåg och översvämningar En helg många kommer att minnas länge.

Men den typen av väder föder också andra aktiviteter. Julbak med glada och pigga barnbarn är en livgivande och positiv upplevelse när regnet skvalar därute, och vinden piper runt knutarna. Likaså att tillsammans skapa en god måltid och dela den. Så även en stormdag kan ha något gott med sig.

Och därute fortsätter den osannolika förvandlingen av vårt land från rollen som humanismens stormakt, till dess motsats. De nya propåerna om avstängning av Öresundsbron är så osannolika att man ömöjligen kan ta till sig tanken. Att hela öresundsregionen, en av nordens viktigaste arbetsmarknader skulle slås ut på det sättet tyder på en enorm politisk desperation, är den verkligen betingad?

I Malmö sviktar man under trycket från inkommande nya flyktingar, i Göteborg frågar man sig var alla de man förberett bäddar och utrymme för, finns? Så demonstreras bristen på övergripande organisation i den här frågan. Och julhandeln kommer att ge ännu ett nytt köprekord enligt handelns prognoser. Vår BNP växer rekordartat med 3,8% tredje kvartalet i år, Det är svårt att se den ödesmättade krisen för vårt land i statistiken.

Det som behövs nu mer än annars är en organisation som orkar med det stödjande arbete som inkommande flyktingar har stort behov av. Ett arbete som nu till mycket stor del görs av frivilliga och deras organisationer.
Nog är det ett sammanbrott av monumentala mått, när nu också de partier som stått för det öppna samhället och dess institutioner, nu vänder kappan efter nationalismens och egenintressets vindar, och därmed i stort ansluter till det av SD programmerade synsätten.

2015.12.07
Jarl

Inga kommentarer: