lördag, december 26, 2015

Juletid


Juletid, glädjetid och samvaro. Ljusglittrande fönster och balkonger, köpfest och matfest. Vid middagsbordet samlas vi tre generationer, den yngste 3 år, den äldste 73. Lek prat och positiv närvaro. Och under julgranen de många paket som skall fördelas efter julmaten.

Känns scenariot igen? Troligen är det likt i de flesta svenska hem, julen är ju tillsammans med midsommar de svenskaste av helger, sett till våra traditioner och vanor. Och den bär också ett påbud som vi kanske inte alltid tar till oss, men som de religiösa skrifter som är knutna till julen bär fram.

Det är skrifterna om barnet som föddes på enklaste sätt i ett stall. I en tid när alla gossebarn skulle dödas, därför att de sågs som ett hot mot den ledande regimen. Nog är det lite slående att vi skall se liknelser till det synsätten också i vår upplysta tid. Inte så att vi så uppenbart barbariska att vi dödar, men vi stänger våra dörrar i förment fruktan för de som kan tänkas knacka på. De kallas med vår tids språk id-kontroller, avvisning och gränskontroller.

Nog är det tänkvärt att mer än 2000 år av utveckling, har betytt så lite i så grundläggande avseenden när det gäller mänsklig samvaro. För en del år sedan hade man en spegel på ett av landets största naturhistoriska museer, med texten världens farligaste djur. En för mig mycket känd person stod förbryllad framför spegeln och förstod inte varför hon inte såg något djur där, tills poletten föll ner.

Världens farligaste djur går på två ben, och har inte blivit mindre farligt de senaste 2000 åren.

2015.12.26
Jarl

Inga kommentarer: