måndag, november 30, 2015

Hot eller möjligheter



Idag (30.11) inleds ännu en klimatkonferens, denna gång i det terrordrabbade Paris. Mönstringen av polis och militär är en del av tidens tecken, den är omfattande. Nästan som om landet var i krigstillstånd. Sannolikheten att något attentat skall ske efter senare tids jakt på de inhemska terroristerna är nog liten. Om de finns ligger de nog mycket lågt för närvarande.

Och vad gäller klimatkonferensen så ifrågasätts dess utgångspunkter alltmer och av alltfler även bland de med professionella kunskaper på området. De befolkningsmässigt största länderna i världen, Indien och Kina delar tydligen inte den dramatiska undergångsyn som präglar stora delar av västvärlden. Tanken på att den globala uppvärmningen skall bli så omfattande att den kommer att göra mänskligt liv på jorden omöjligt på sikt.

Mot den uppfattningen står de som ser en gradvis uppvärmning och växthusgaserna som positiva, i den meningen att de stimulerar växtlivet, skördarna blir större och har ökat kraftigt enligt officiell statistik. Det är också anledningen till att vi hittills klarat försörjningen för jordens befolkning trots de undergångsprofetior som funnits åtminstone de senaste 50 åren.
Och variationer med varmare och kallare perioder i jordens långa historia har varit återkommande. Så vad är reella hot, och var ser vi möjligheterna?

Naturligtvis är det bra om vi kan återvinna de material vi förbrukar. Att vi kan göra biogas och gödsel av biologiskt avfall. Och på samma sätt återvinna metaller och fibrer. Här finns ju enorma potentialer för utveckling. Och visst är det bra att vi genom energisnålhet kan spara på genuina resurser, exempelvis de fossila tillgångarna i form av oljor och kol. Och visst vore det en verklig framgång om vi kunde få slut på förstörandet av de stora urskogsområden, vilka fungerar som jordens lungor och är nödvändiga för planetens överlevnad.

Så i hela den här debatten, där propagandan spelar en nyckelroll, har många sina egna uppfattningar. Uppfattningar som genom sin komplexitet sällan bygger på egen kunskap, desto oftare på inmatade uppfattningar man sedan rapar upp. Just därför ser vi nu en trend att forskare och experter går samman i grupper där man vill försöka att tränga genom mediabruset med de uppfattningar en oberoende forskning och vetenskap kan bidra med.
Oberoende i den meningen att man inte avlönats med pengar eller befattningar för att driva en specifik synpunkt. I demokratins namn är det utomordentligt viktigt och bra att de framtidsfrågorna ges en allsidig belysning.

Kanske är det med detta som med så mycket annat, att vissa ser hot där andra ser möjligheter, och att bakom de fasaderna döljer sig starka ekonomiska intressen.

2015.11.30
Jarl

Inga kommentarer: