måndag, december 14, 2015

Historisk mark



December och höstmörkret är som störst, Temperaturen pendlar kring 0-strecket här på landets västra kust, när jag tar min kvällspromenad. Det är stilla och vackert med alla ljus från fönster och balkonger, och i den skeppsdocka där en gång världens största fartyg byggdes, där lyser ljusramperna på ett sagolikt vackert sätt bort mot kranen. Den enorma kran som en gång lyfte skeppsektioner om 450 ton, men som nu fått bli ett minnesmärke över en historiks epok, när Göteborg var världens största skeppsbyggarstad.
Eriksbergsdockan i kvällsljus

Men också en påminnelse om att allt är förgängligt, inom loppet av några år på 1970-talet rasade det imperiet samman. Efter många år av sorg startades den förnyelse av norra älvstranden, där varv och hamnar låg sida vid sida en gång. Nu är det stadens vackraste stadsdel med sin nya bebyggelse av både bostäder och toppmoderna kontors- och andra verksamhetslokaler. Och där undertecknad i yngre år rörde mig i sjöfartens tjänst, har nya generationer funnit både boende och sysselsättning
Det är vackert och det är sedelärande på sitt sätt.

Ute på Hönö, i det som en gång var tullhuset, har man nu en fin liten restaurang. Där väntar julbordet vi bokade redan i augusti för att få plats. Och naturligtvis är lokalen full av trevliga och glada gäster när också vi kommer. Julbordet är skapat i fiskens och skaldjurens tecken, och utbudet är allomfattande Allt från den hemgjorde och oerhört smakfulla hummersoppan, till alla de tillagningar av fisk och skaldjur man kan tänka sig. Det är lätt att föräta sig, men vis av tidigare erfarenheter får gourme-tänket styra, och tillfredsställelsen är stor när vi åker tillbaka till fastlandet.

Liseberg, nordens största nöjespark numera har öppnat sin stora julmarknad, och dekorationerna är väldigt fina när vi kommer in på området. Julmusiken spelar dämpat och vackert och ljusen lyser så fint i kvällsmörkret. Det har under helgdagen varit så mycket folk att man en tid var tvungna att stoppa insläppet på grund av trängseln. På det stora området finns mängder av fina stånd från olika delar av landet från Karesuando i norr till Skåne i söder. I tomtens verkstad har man byggt upp en sagolikt fin mekaniserad verkstad som påminner om den vi alla sätt på disneyfilmerna på julafton. Och kön är lång av alla barn som vill träffa jultomten med sina önskelistor.
Liseberg

En helg går fort när julen knackar på dörren, och Lucia värmer oss med skönsång och traditioner. Gott då att minnas att traditioner också är en fin del av en levande kultur. Och att vi i den meningen alla är kulturbärare.

2015.12.14
Jarl

Inga kommentarer: