onsdag, maj 21, 2014

EU-valet



Det är bekvämt med förhandsröstning. Ingen trängsel vanligtvis. Bara gå där och fundera en stund på vem man vill stödja.

Och på TV varvas kandidaterna från de olika partierna. En lustig sak med EU-valet, är ju också förhållandet att det finns udda partier från vårt land som inte är representerade i politiken på hemmaplan, men väl där nere.

Junilistan har jag aldrig riktigt förstått mig på. På valsedeln står de att de är socialdemokrater eller något annat, ändå står man på junilistan. Förra valet kom Piratpartiet in, ett parti som slår vakt om friheten på internet. 2 mandat fick dom då, och var naturligtvis glada. Nu när hoten mot friheten på internet är mycket större, då riskerar de att åka ur.

Och det här valet kanske får se feminismen i FI glida in i EU-parlamentet. Det vore en fjäder i hatten för den gamla stridshästen Gudrun Schyman. Att den politiska inriktningen i övrigt förefaller spretig värre, bryr sig väljarna inte om.

Men kanske är den största överraskningen att så många låter sig skrämmas av alarmisterna i mp. Jorden kommer att gå under tycks vara budskapet för dagen om man vill öka i opinionen. Galen är världen kan man tycka, min röst fick dom inte.

Och i en tid när vår tids vålnad från det förgångna, Herr Putin med tvåstavigt namn likt föregångaren. I en tid när han är snubblande nära att kasta Europa ut i krig och elände, då blir för undertecknad fredstanken i EU högaktuell. Någonstans är det ändå så, att i all kritik mot EU, glömmer vi dess ursprungliga mission, att bli en garant för fredlig utveckling i Europa.

Den tanken är inte föråldrad, den är ständigt återkommande.

2014.05.21

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: