fredag, maj 16, 2014

Till minne



 
Redan när dokumentären ”Searching for Sugerman” annonserades första gången i TV, väcktes hos undertecknad intresset för att se den. Sedan har jag sett den fler än en gång. I det är jag inte ensam, miljontals människor har sett den och berörts. Ett udda livsöde i musikern Rodriguez, som porträtterades så vackert av en dokumentärfilmare med stort hjärta.

Vi behöver den typen upplevelser i en annars hård värld. Det att det finns en upprättelse och en framtid även för den som hamnat vid sidan av. I det är också Jill Johnssons ”upptäckt” av sångaren Doug Seegers  och hans tolkning av ”Down by the river ” av liknande slag. De lyfter och berör oss i vår annars inrutade och kanske känslomässigt kalla vardag.

Filmaren bakom ”Searching for Sugerman” fick en Oscar för sitt verk. En mycket välförtjänt sådan, och med det också en uppmärksamhet och upphöjdhet han kanske hade svårt att bära.

Vem vet vad som gömde sig i hans tankar när han tog det dramatiska beslutet att avsluta sin livsvandring. Blev uppmärksamheten för stor för den som varit van att leva i de små formaten? Blev kollisionen med det stora livet till en belastning mer än en glädje.

Om det kan vi bara spekulera, men samtidigt tacka för det Malik Bendjelloul gav oss andra. Och kvar finns möjligheten att kommande sommar få se Doug Seegers sjunga med sin tandlösa mun om sina möten med djävulen. Drogerna som nästan dränkte honom men inspirerade till en sång som i sig bär ett budskap värt många tankar.

2014.05.16

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: