onsdag, maj 28, 2014

Politisk mobbing stärker SD


 

EU-valet är över och vi är inne i analysernas tid. En synpunkt som upprepar sig från tidigare val, är det att EU-valen upplevs som friare än andra val, i betydelsen att svängningarna är stora, och nya partier kommer och går. I årets val försvann Piratpartiet, men ersattes av Feminismen.

Intressantare ändå ur ett demokratiskt perspektiv är Sverigedemokraternas starka tillväxt, samtidigt som media och det politiska etablissemanget upplevs stödja motståndet mot partiet. Vi får ta del av uttalanden som avser att brännmärka partiet genom ledord som rasister, fascister och våldsmän. Hur kommer det sig då att 1218 personer i Örnsköldsvik, varav 36 i mitt välordnade villaområde, röstade på partiet.

Är det rimligt att tro att vi har 1218 personer som i lönndom utrustar sig med basebollträn och järnrör för att ge sig på sina medmänniskor? Givetvis är det inte så, kanske bör man söka förklaringen i mer fundamentala begrepp.

I vårt land är känslan för rent spel och demokrati stark. I det ingår också som en grundpelare den grundlagsskyddade åsikts- och yttrandefriheten. När de utmanas, utmanas också grunderna för demokratin. De sätt som etablissemanget i politiken, och dess ledsagare inom media valt att framställa SD, uppfattas av många som en form av mobbing. En röst på SD blir på det sättet en röst på demokratin. Av en sammanställning i ÖA den 27.5 framgår det tämligen väl. SD-s väljare visar ett starkt missnöje med hur demokratin fungerar, jämfört med väljarna i de traditionella partierna.

Mot den bakgrunden bör nog den utvecklingen vägas, också inför kommande val till hösten. Där framgår att 82% av SD-s väljare avser att rösta på partiet i höstens val. Sannolikheten att partiet också etablerar sig i kommunen, är mer än trolig.

För ordnings skull bör kanske tydliggöras, att undertecknad inte röstade på SD.

2014.05.27

Jarl Strömbäck

 

Inga kommentarer: