torsdag, maj 08, 2014

Estradör på angeläget område



Det är en konst att kunna tydliggöra tunga frågor på ett sätt som engagerar och roar, trots budskapet. Få har förmågan att locka fler till en stor lokal, än den rymmer. Och få har förmågan att kunna trollbinda ett stort auditorium i 1,5 timme utan avbrott, utan tecken på tappad kontakt med estradören.

För så vill jag gärna kalla honom, trots titlar som läkare, professor, expert etc.…, Yngve Gustavsson. Känd för en större allmänhet efter förra höstens medverkan i TV-serien från äldreboendet Smedsgården i Lycksele. Där visade han på effekterna av minskad läkemedelsförskrivning. Damen som genom att bli av med brustabletterna Alvedon, blev av med litervis av vätska i kroppen, och en väsentligt friskare person. Den äldre man, tidigare bunden till stol, som efter minskad medicinering kunde gå själv efter några veckor, om än lite stappligt.

Nu talade Yngve i kommunen norr om skogen över det ämne han kan så väl och brinner för. Över det engagemang som gett honom både vänner och fiender. Vänner de många som sett vikten av hans arbete, direkt eller indirekt. Fiender de inom sjukvård och läkemedelsindustri som inte vill se sina revir hotade. Den överförskrivning av läkemedel som sker bara i vårt land orsakar enligt hans och andras beräkningar extra kostnader för sjukvård på mellan 20-30 miljarder per år. Ett enormt belopp som skulle kunna användas så mycket bättre än som sker nu.

Dumheten bedrar visheten heter det ju, och här är det alldeles särskilt tydligt. Övermedicinerade äldre blir tunga vårdfall med skador orsakade av biverkningar vilka ger dessa enorma extra kostnader. Exemplen på alternativ är tydliga. I stället för att med hjälp av ”neuroleptika” och liknande substanser söka passivisera personer på boenden, borde kommunerna satsa på mer personal och mindre medicinering. Istället för att svälta ihjäl människor genom medicinering istället för god och näringsriktig mat tillgänglig minst 15 timmar per dygn, väljer många kommuner att med hjälp av medicinering minska personalen och göra ”nattvilan” orimligt lång.

Och när de som då drabbas blir alltför sjuka och sänds till läkare, görs i allmänhet inga djupgående undersökningar, man söker dämpa symptomen mer än att finna de egentliga orsakerna till tillstånden.

Mycket mer kan sägas, det är en stor tröst trots allt att frågan om övermedicinering i allmänhet, och på äldreboenden i synnerhet nu börjar ifrågasättas. Och lagom till valet 2014 kommer uppföljaren på programmet från Smedsgården. Det skall bli intressant att följa.

08.05.2014

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: