måndag, maj 26, 2014

Examenstid



Den 25 maj, en varm vårsöndag och Mors dag. Men också en del annat. Kyrkobyggnader som förfaller och läggs ner eller rivs är inget ovanligt i vårt sekulariserade land. Desto mer ovanligt då med nybyggnad och invigning av en sådan. Under ett par timmar mitt på dagen fylldes Alne nya församlingsgård av intresserade, för invigning i sin roll som kyrkobyggnad. Biskopen och många fler talade, kören sjöng utmärkt och musiken flödade. Vid det avslutande kaffet fanns de goda samtalen, samtidigt som vi alla kunde glädjas åt en fin ny samlingslokal.

Men dagens höjdpunkt i övrigt får nog tillskrivas EU-valet. Än en gång en demokratins examensdag. Vi lever i en värld där demokratin i många länder, också i vårt närområde, satts ur spel och mer än annat används som en dålig spegel. Då känns det ändå tryggt att vi i det demokratiska Europa kan gå till val med en mångfald av partier att välja bland. Ur just den synpunkten är det viktigt att bevaka och beivra de som med olika argument vill beskära demokratin och vår grundlagsskyddade åsiktsfrihet.

Med det sagt så har vi säkert alla på olika sätt behov att analysera och tala om våra tankar efter valet. Så också på den här bloggen. Men det får anstå till en annan dag. Nu väntar en dag med politikens vardagsfrågor i form av månadens kommunfullmäktige. Viktigt att glömma när väl examensdagen är över.

2014.05.26

Jarl Strömbäck

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Största hotet idag mot demokratin och vår grundlagsskyddade åsiktsfrihet är den allt mer aggressiva mediala världen.Här tillåts inga åsikter eller yttranden som talar om vad som verkligen sker i vårt samhälle.
Allt är på förhand bestämt av media om vad som är tillåtet.

Se exemplet kommunalrådet Holmlund i Umeå som råkade säga vad han såg.Tiggare som spelade teater/handikapp utanför en butik. Blev hudflängd i media.Kröp till korset och gjorde en Pudel av största modell.Vad kallar vi sådant?Feghet?

Sveriges nya nationaldjur, om sådant finns, torde numera vara en Pudel.

Sverige blir ett tyst land där ingen vågar öppna munnen och yttra det den ser.
Demokratin dör och andra krafter tar över.Krafter som kräver att få ta över det andra byggt upp. Det som du trodde var ditt eget har genom demoralisering av vårt samhällssystem, mosats sönder och samman och gått över till andras ägo. Allt med medias goda hjälp.

Kvar blir ett folk med böjda huvuden, blickande ner i marken av rädsla för repressalier i media.
Vi är på god väg att bli som det forna Sovjets folk, fast nu är det andra ideologier som bestämmer agendan i vårt land.