onsdag, maj 14, 2014

Du är lönsam gamle vän.


 


Tidningen Dagens Samhälle som är närstående SKL (Sveriges kommuner och Landsting) hade i sitt nr 15 -2014 ett intressant inlägg om hur kommunernas intäkter påverkas av skatter och bidrag för personer i olika åldrar. Som bekant finns det 3 parameterar som man måste beakta, dels den skatteintäkt som betalas in på pensionen, dels inkomstutjämningen och slutligen kostnadsutjämningen.

Av de olika typfall som tidningen tar upp är det tydligt att de som ger mest i total ersättning, är de äldsta i samhället. Där flyter pengar in via inkomstutjämningen eftersom pensionerna är så mycket lägre än lönerna för de som arbetar. Dessutom får man väsentliga belopp (6-siffriga) via kostnadsutjämningsen. I de typfall som tas upp blir intäkten via systemen drygt +154 000 Sek för 85åringen, och drygt 300 000 för 95-åringen.

De siffrorna är intressanta också ur ett annat perspektiv. Det hävdas ju jämt och ständigt att den äldre delen av befolkningen blir till en ekonomisk börda för kommunerna. Men sett mot den sammanställning som presenteras, är det svårt att tro på det påståendet.

I själva verket får kommunerna via ersättningssystemen mycket stora medel till sitt förfogande för de äldre, samtidigt som de allra flesta klara sig själva eller med begränsad hemtjänst intill den allra sista tiden av livsvandringen.

Det finns all anledning att ifrågasätta den stämpling som tärande, vilken ofta läggs på de äldre i samhället.

2014.05.14

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: