torsdag, februari 27, 2014

Makten och bulvanerna 27



För ett och ett halvt år sedan, påbörjade undertecknad serien med ovanstående titel. Ingressen var som följer, och den är lika gångbar idag:

Makt korrumperar

Absolut makt korrumperar absolut

Någon som inte känner till begreppet? Myntat av Lord Acton, engelsk politiker och historiker för 150 år sedan, har begreppet giltighet även idag.

Den här bloggen och några ytterligare avsnitt kommer att ägnas åt makten och dess bulvaner. Makten, i det här sammanhanget den politiska makten, bulvanerna de med olika titlar, dess redskap och händer. I vårt land är vi lyckligt befriade från korruption? Vi är ett av de ”renaste” länderna i världen? Korruption kan emellertid också vara uttryck för maktmissbruk, för åsiktsförtryck och vänskapskorruption. Något som bl.a hela landets förre riksrevisor Inga-Britt Ahlenius vittnat om.

Igår, den 26.2 var samma företeelser föremål för Uppdrag Gransknings timslånga program i TV. Och när detta skrivs den 27.2, kommer delar av  riksdagens civil- och justitieutskott kl.1300 diskutera samma frågor med kritiker av systemet.

Det är hög tid att någonting börjar hända. I granskningar 2006 och 2009 har riksrevisionen hårt kritiserat den rättslöshet som ryms i det nuvarande systemet vad avser förvaltare och gode män. Samhällets svagaste medborgare, riskerar att plundras på olika sätt, och myndigheten som skall vara skyddet i det här avseendet gömmer sig bakom sekretessen. I UG-programmet kunde vi se hur ansvarig överförmyndare hela tiden hänvisade till sekretess för att slippa svara på frågor.

Är det här något som spelar roll? Utvecklingen visar att alltfler människor sätts under förvaltarskap eller tilldelas gode män. Det är ingen ödesbestämd utveckling, det finns en styrning i det avseendet från SKL och dess ansvarige person Eva von Scheele. Samme person som i UG-programmet så skickligt försökte dölja bockfoten genom att hänvisa till en gammal lagstiftning. Men samma lagstiftning tolkar hon i cirkulär och anvisningar till kommunernas ansvariga. På så sätt rattar hon och SKL den pågående utvecklingen.

Och i vissa kommuner, som den norr om skogen har man till ytterlighet avskaffat överförmyndarnämnden. Där är det nu en ensam politisk person som svarar för den politiska makten, och därmed bär ett ansvar som enligt undertecknad borde bäras av en kompetent och kritiskt tänkande nämnd?

För Er som inte såg programmet, gör det via SvtPlay.

2014.02.27

Jarl Strömbäck

 

Inga kommentarer: