söndag, februari 02, 2014

Putins Ryssland



Om några dagar startar vinter-OS i ryska Sotji. Ett OS är normalt förknippat med tankar om ”rent spel”. Och så borde det vara, men inte i Putins Ryssland. För så är det, att landet är inte folkets Ryssland, det är Putins och hans KGB-vänners Ryssland.

Med järnhand styr man det land jag under ett 10-tal år på 90-talet ofta besökte. Då grydde demokratin efter sovjeternas fall. Det fanns så mycket förhoppningar på en levande och utvecklande demokrati, men var finns den varsamma hand, tanke och vilja som leder ett stort land, ovant vid demokratisk frihet?

Jeltsin dränkte sin ofullkomlighet i Vodka, och öppnade dörren till den slutna krets som på den tiden hette KGB, den ryska säkerhetstjänsten. Där handplockade man sin marionett, Putin. Knappt hade han hunnit tillträda innan maktkonsolideringen startade. Företag förstatligades, företagsledare kastades i fängelse (Chodorkovskij ex.) om man opponerade. Ledande media tog man också kontrollen i. Oppositionen på det området kuvades genom hot och mord (politkovskaja ex.). Av den frihetslängtan många ryssar känt återstod flykt till väst eller underkastelse.

Det är det landet och dess ledning som nu ”hedrats” med vinter-OS. Den utmaningen har man av rapporteringen att döma löst genom att flyga in tusentals arbetare, som istället för lön för mödan, fått indragna pass, inga löner och misshandlats om man valt att protestera.

Och i den sanna maffia-kapitalismens namn har också sändningarna från OS förvandlats till en ren handelsvara. SVT har i det sammanhanget inte de ekonomiska muskler som krävs för direktsändningar av allt att döma. Alternativt har man inte mutat sig till tillstånden hos rätt personer i det korrupta ryska samhället, Putins Ryssland.

Det ryska folket hade förtjänat något bättre.

2014.02.02

Inga kommentarer: