onsdag, oktober 10, 2012

Vanstyrets politk 10



Så har då Mittnytts granskning av Öviks kommuns svindlande affärer kommit igång. Fyra månader efter att undertecknad påbörjade bloggserien ”Vanstyrets politik” i bloggarna Liberala Vindar och allehanda.se/seniorpartiet. Den granskningen behövs som en påminnelse och fördjupning av de många artiklar, debattinlägg och frågor som ställts.

I det sammanhanget är det rimligt att betona, att Mittnytts granskning knappast hade kommit till stånd utan de underlag i skriftlig och muntlig form som personer med intresse för en granskning ställt till mediets förfogande. De personerna kommer med stor sannolikhet inte att synas i rutan, det skulle ta fokus från sak till person.

I inslaget den 9.10 ställdes frågan ”vem har tjänat på miljardrullningen” utan att få något svar. Ändå är svaret givet, nämligen det att alla som tagit del av pengarna, i synnerhet ledande personer i vår kommun såväl som i den stora världen har tjänat på den.

 Däremot inte de kommunmedborgare som fått se sina skattemedel försvinna i det stora svarta hålet. Inte heller de som nu kämpar för att få sina förvaltningar att fungera i en ekonomisk tvångströja där besparingar är normen, och guldkanten på tillvaron är utraderad. Eller för att citera en långvarig kommunanställd i chefsposition, ”aldrig någonsin har vi i förvaltningarna varit mer lamslagna än nu, allt styrs av besparingskraven. Ingen långsiktig planering är möjlig längre.”

Det är mot den bakgrunden det politiska beslutsfattandet de senaste åren skall ses. Den kommunala ledningen i vilken också delar av tjänstemannaledet måste inkluderas, har gett sig ut på områden man inte har haft kompetensen för. Affärsmässigheten har motparterna vid förhandlingsborden stått för. Resultatet är den enorma förmögenhetsöverföring, mer än 2000 miljoner som skett från kommunkassan till mottagare i företag och organisationer på olika företag i olika delar av världen.

I den förmögenhetsöverföringen ingår SEKAB, men den största posten, dubbelt så stor är de stöd som kommunen direkt och indirekt gett Domsjökombinatet. Där ingår överinvesteringen i kraftvärmeverket, vilken gjordes för att befria kombinatet från motsvarande egna kostnader, som den i särklass största delen. Köpet av ”skrotet” i fabriken och Domsjö vatten, tillsammans stöd värda ca 500 miljoner inte att förglömma.

I en bilaga till Dagens industri den 9.10, presenteras en lista på landets främsta idrottskommuner. Där placerar sig Umeå på 8-e plats och Sundsvall på 27-e plats. Örnsköldsvik nämns i en bisats som en en-sportskommun baserad på ishockey. En kommun där enfalden tillåts råda över mångfalden enligt rankingens synsätt.

En ranking som vore intressant att få se vore en den över de kommuner i vilka de senaste 10 åren kommunmedborgarnas skuldbörda ökat mest. Där borde Örnsköldsviks kommun rimligen ta en topplacering.

10.10.2012

Jarl Strömbäck


 

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu måste någon ta bladet från munnen och kräva att det socialdemokratiska kommunalrådet Elvy Söderström lämnar sitt uppdrag. 10 år av misslyckade affärer måste få ett slut.Kommunen har inte råd med henne längre.Hon är inte unik på något sätt.Historien är full av maktgalna personer som lett länder till totalt kaos och sammanbrott. Att köra en kommun i total bottenläge kräver inte heller någon större kunskap, vilket härmed har kunnat bevisas. Det andra svaga kortet är Glenn Nordlund. Varför betala och avlöna en person som ingenting uträttar?
Ni som sitter i fullmäktige: Väck frågan åtminstone genom att offentligt framföra kravet: AVGÅ, ELVY SÖDERSTRÖM