lördag, oktober 13, 2012

Fjollornas bur



Det känns som om det är dags för lite kultur i bloggen som en omväxling. Så här kommer nu en humanistisk utvikning.

Som ordförande i länet blir för en av landets största intresseföreningar, blir det ett antal resor om året till vår kungliga huvudstad. Väl där, oftast ett par dagar med manglingar, grupparbeten och liknande samt mängder av social samvaro. Högt i tak och hög volym på umgänget.

Då kan det när man lämnar det officiella, kännas skönt att krypa in i en annan verklighet en stund. Lämna tanken och sinnena fria att ockuperas av annat. Oscarsteatern fick bli den oasen i torsdags kväll, och La Cage aux folles, ”fjollornas bur” fritt översatt, bli medlet att fördriva några kvällstimmar.

Musikalen som nu går för fullsatta salonger, tar upp synen på sexualitetens olika yttringar en tid för drygt 50 år sedan, när gay-parader i vårt land var lika otänkbara som i dagens Ryssland. Men man gör det på ett sätt som får leendet att sprida sig i salongen, applåderna att återkommande dåna och skratten att flöda.

Loa Falkman, denne alfahanne spelar med otrolig inlevelse rollen som transvestit, gester och kroppspråk lockar till ständiga skratt. Men han är naturligtvis inte ensam.

Hela ensemblen ger oss besökare en föreställning full av ljus, glitter, livsglädje och humor. Något att tänka på när intoleransen på olika sätt knackar på den mentala dörren.

Så för den som känner för en kväll i kulturens och mångfaldens tecken, gör en teaterresa till teatern som ger ”Fjollornas bur”. Man blir glad av att se den föreställningen, och det kan aldrig vara fel.

2012.10.13

Jarl Strömbäck

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Någon gång i fyrtiotalets början försvann en ung man ifrån vår by. Han var bara borta. Han bara försvann.
Militärer från Sollefteå, Hemvärnet från Anundsjö sattes in i sökandet Ingen fann den försvunna unga mannen.
Efter en veckas bortavaro dök han helt plötsligt upp. Sovit 8 dagar i en hölada?
Skandalen var då inte ett bekant begrepp/faktum.
Vokabulär homosexualitet fanns inte i människornas sinne, trots att människor fattat tycke till det egna könet,har funnits sedan människans debut på vår åkermylla.
Vår moderna ord för det fanns inte då.Inför sin moder, hade han bekänt sin avvikelse.
Någon hade skvallrat som hade hört!
Verkan förödande.Surt sa räven. Det var länge sen! Slå tillbaka med bättre mynt säger jag. Med öppenhet.

Mitt enkla valspråk blir som alltid
: Med medmänsklig vänlighet öppnas alla dörrar.Då stängs ingen utanför.