tisdag, oktober 23, 2012

Mor Signe



En epok har gått ur tiden. Du föddes för snart 100 år sedan, i en tid när det stora första kriget rasade i Europa. Däruppe i norra Sveriges glesbygd var armodet kriget för dagen. Det var på hästskjutsarnas tid, om man nu hade den lyxen, långt innan bilar och bussar fanns.

Du fick aldrig se din egen far, han drunknade när du som första barn låg i din mors sköte. Så mycket präglar människor. Saknad och utanförskap.

Själv skulle du föda fram åtta fullgångna barn, ett dog strypt av sin egen navelsträng vid födseln. Vi var många som skulle dela på utrymme och mat i hemmet i norr. Vad är det som gör människor stora och starka i anden?

Så många minnen, rättsmedvetandet som fanns som en gyllne sträng i allt som sades eller gjordes, och framför allt den stora inre styrka du bar, bakom den lugna och vänliga ytan.

Våra 16 år tillsammans i föräldrahemmet innan den stora världen kallade, gav undertecknad den prägel som följt genom åren. Mänsklig storhet har lite med titlar att göra, den inre egenskapen kan vara väl så stor hos den minsta av våra bröder och systrar.

Så många samtal vid mina återkommande besök, senast nu i augusti. Alltid en öppen dörr, och intill de sista timmarna bodde i egen lägenhet, lagade din egen mat och betalade dina egna räkningar. 97 år, 2månader och 22 dagar lång blev ditt livs resa, innan infarkten på mindre än 1,5 dygn ändade livsvandringen.

Likt ett höstlöv rycktes du bort. Det och några rader från ett av dina barnbarn får bli en liten hälsning. Kanske kan du läsa den där i din himmel. Dags att torka våta kinder, livet går vidare i dina många barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Sorgen och glädjen, de vandrar tillsamman,

medgång och motgång här ständigt följs åt.

Skyar med solsken, och suckar med gamman

skiftar alltjämt på vår jordiska stråt.

2012.10.22

Jarl Strömbäck

 

Inga kommentarer: