lördag, oktober 06, 2012

Vanstyrets politk 9.



Den här bloggen skall berätta den lilla sagan om modern och den vanartiga dottern. För så berättas den i kommunen norr om skogen och i dess lokaltidning.

I den, lokaltidningen alltså kunde man den 6 oktober nådens år 2012 läsa en artikel, av vilken framgick att den vanartiga dottern i den kommunala familjen, dess energibolag måste få mera pengar för att man var så skuldsatt.

Man hade tydligen spenderat massor av pengar på helt tokiga saker, hur tokiga som helst egentligen. Då klagade den vanartiges moder, ja urmoder kanske man skulle säga eftersom det var allmänt känt att hon var den som bestämde.

Hon lät i bladet skriva att ”jag brukar tänka på kommunkoncernen som en familj, där dottern har hamnat i en tuff situation. Hon har fått svårt att klara av sina lån, av olika anledningar. Då hjälper naturligtvis modern till, stöttar sin dotter med lånet och räntorna.”

 Så ömsint och omtänksamt sagt. Hon, urmodern beklagar sig vidare över att hon upplever svårigheter att pedagogiskt förklara det som nu sker. Tänk att de drygt 50 000 medlemmarna i den kommunala familj kommunen kan liknas vid har så svårt för att förstå pedagogiken. Hon har ju undervisat barn, vuxna borde väl inte vara svårare att pedagogisera? Och trots allt hade hon ju genom sin generösa attityd blivit hedrad med ledarskapet i familjeråden vid alla val sedan mer än 15 år.

Men nu handlade det om de problem som den vanartiga dottern, energibolaget ställt till med. Visserligen var det hon, urmodern som med hela handen ställt krav på att dottern skulle göra just det som nu vållat problemen. Men för den skull kan man ju inte lasta henne urmodern för att dottern gör just det som hon blir ålagd att göra, eller kan man det?

Så genom att skuldbelägga de anställda hos dottern, istället för sig själv, bekräftar hon den tes som i sensmoralens form kan sammanfattas med ”oförmågan, eller oviljan att se sin egen roll i dramat. Så mycket bekvämare då att flytta fokus på andra när välgång vänds till motgång.”

Och möjligheten ges att själv ikläda sig rollen som den räddande ängeln. Den ängel som med sin hjälpande hand generöst skyler över sina egna tillkortakommanden. Det sker så elegant, den vanartige dotterns skulder fördelas generöst och obekymrat ut över kommunens alla övriga medborgare.

·       725 miljoner i direkt kapitaltillskott

·       300 miljoner beviljade i våras

·       220 miljoner genom överföring av Domsjö Vatten till Miljö o Vatten (Miva)

Snipp, snapp, snorum, hej kackalorum och så var sagan slut.

2012.10.07

Jarl Strömbäck

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Alla läste vi med förundran uttalandet från kommunalrådet Elvy (S)öderström, liknelsen med den vanartiga dottern som levt över sina tillgångar och hamnat i en skuldfälla.
Något sådant barnsligt/infantilt uttryck från en högavlönad,60.000 kr/mån, trodde vi aldrig att vi skulle få höra.
Förväntningarna är betydligt högre från oss på en person som lönemässigt kostar oss skattebetalare över 1.000.000 kr/år.
När nu den vanartiga dottern,Övik Energi, har ställt sig konkursmässig utifrån de råd hon fick av sin moder, återstår bara en sak.Avyttra allt som inte leder till intäkter.
Men, inte ens det kommer att hjälpa. När dottern idag saknar tillräckliga inkomster för att klara dagens skuldbörda, räntor och amorteringar, hur skall dottern då kunna klara av att betala på de nya skuldberget som kommer att öka med 725 miljoner, när intäkterna är desamma eller till och med lägre?

Nyberg AB bygger ett nytt hyreshus på gamla tingshustomten.55 lägenheter.Han väljer att borra för bergvärme till uppvärmning.Han litar inte på Övik Energi som leverantör av fjärrvärme. Trots att Övik Energi är en av hans absolut i särklass mest ekonomiskt inkomstbringande hyresgäster på Sjögatan.

Ja,affärer skall skötas av de som kan och ej av S-märkta kommunalråd som tror att det räcker att berätta amsagor för medborgarna för att bortförklara sina tillkortakommanden.

Varför finns det inte enda person i oppositionen i Örnsköldsvik som ställer sig upp och offentligt kräver att Elvy (S)öderström omedelbart lämnar uppdraget som kommunalråd. Sämre rådgivare har nog aldrig någonsin funnits i vår kommun!