tisdag, september 18, 2012

Makt och bulvaner 2.



I föregående avsnitt under denna rubrik, berördes inledningsvis ett scenario, som vi nu skall fördjupa oss i en del. I det scenariot finns många inblandade. Det måste få sin förankring i det lagstiftande systemet, men det är ingen garanti för rättsäkerhet vilket skall visa sig.

Dags alltså för lektion 2, i serien om hur man bygger system för plundring av de äldre i samhället. För tydlighetens skull använder jag här ett aktuellt fall, det finns fler och med den utveckling vi ser, kommer ökningen att tillta. I vår fallstudio har vi en kvinna i 75-års ålder. Hon tillhör de många i vår kommun som tjänat kommunen under sin aktiva tid i arbetslivet, och tillika varit en trogen S-väljare. Det kommer inte att hjälpa henne som vi skall se.

Så låt oss umgås med Mor Karin (låt oss kalla henne så). Hon är änka sedan ett antal år tillbaka. Har tre vuxna barn varav ett, sonen är den som trätt in i anhörigrollen mer än andra. Han servar sin mor enligt hennes behov under de tider han inte är på resa i tjänsten ute i den stora världen.


Mor Karin är förutseende, i oktober 2009 upprättar hon ett testamente på en juridisk byrå i vår stad. Testamentet åtföljs av ett läkarintyg som visar att hon är vid god hälsa och klar över sitt förordnande som texten lyder. Den åtgärd som vi nog alla tror är uttryck för vår yttersta vilja, testamentet skall snart spelas bort av bulvanerna när dansen om hennes begränsade tillgångar börjar.

Redan den 17 december samma år är processen att ta kontroll över mor Karin igång, då genom att bulvanerna muntligt ansökt om att hon skall tas om hand med stöd av socialtjänstlagen. Två månader efter att hon visat upp ett oklanderligt och friskt läkarintyg, bedöms hon av makten och bulvanerna inte längre tillräknelig utan måste läggas under förvaltarskap.

Förvaltarskapet gäller hennes ”egendom och rätt”. Med det menas att man egentligen inte bryr sig speciellt om hennes person, det är rätten att kontrollera hennes tillgångar som är intressant. Sonen är vid tillfället utomlands, vilket möjligen är del av valet av tidpunkt.

I beslutet som nu tar ifrån mor Karin hennes egenkontroll över ”rätt och egendom” kan man läsa följande:

Ett beslut om bistånd enligt socialtjänstlagen innebär att du får den hjälp, stöd och service du behöver vid utförandet av en aktivitet i din dagliga livsföring. Socialtjänstlagens främsta mål är att tillvarata och utveckla människors egna resurser. Det innebär att personalen i samråd med dig planerar hur ditt beviljade bistånd ska utföras.

Hur det kommer att tillämpas skall vi se i följande avsnitt.

2012.09.17

Jarl Strömbäck

 

 

Inga kommentarer: