måndag, september 03, 2012

Var finns humansmen



Kommunen norr om skogen har problem med sjunkande befolkningssiffror. Ett par hundra per år har nedgången varit under de senaste 20 åren i snitt. Bland annat därför har man öppnat upp för de många ur olika delar av världen som söker trygghet och framtid i vårt land.

Det gjorde också den unga kvinna som i maj 2011 med sina barn, 3 och 6 år gamla kom till kommunen från en annan världsdel, Afrika. Med sig hade hon förutom sina barn också de synsätt på familjens värde och vikt som alltid finns, i synnerhet i länder där tryggheten inte bärs av det allmänna, utan av den egna familjen, de egna nätverken.

 Maj 2011 kom hon till Örnsköldsvik, i december samma år tog myndigheterna från henne barnen av skäl hon inte anser sig förstå av lokaltidningen att döma.

Att hon sedan i sin förtvivlan uppträtt störande och kanske hotfullt inför den personal hon anser har ansvaret för kidnappningen av hennes barn, borde inte förvåna. Den i grunden fullt förståeliga reaktionen har hon fått sona genom att tillbringa sommaren i fängelse.

Desto mer förvånande är att den kommun som tar på sig ansvaret för grupper av invandrare, inte också tar på sig ansvaret för att de får den hjälp som krävs för att finna sig tillrätta i den totalt annorlunda miljö som vårt land är jämfört med länderna vid ekvatorn.

Nu vill den unga kvinnan och modern av ÖA att döma inget hellre än att hon får tillbaka sina barn, och en biljett tillbaka till Afrika. Om nu den avhumaniserade förvaltningen känner något ansvar, borde det önskemålet omedelbart beviljas och medel till biljetterna ställas till förfogande.

2012.09.03

Jarl Strömbäck

 

 

Inga kommentarer: