fredag, september 07, 2012

Den liberala rösten

 

Den liberala rösten är viktig i samhällsdebatten. När den är som viktigast vågar den också vara kritisk och ifrågasättande. Carl-Johan Hiertas kamp för Aftonbladets frihet och oberoende vid dess födelse är i det avseendet klassisk. Likaså Torgny Segerstedts kamp mot nazismen i Göteborgs Handels-och Sjöfartstidning under krigiska ofredsår.

När undertecknad för 6,5 år sedan som, vad jag vet, förste politiker i området startade min blogg med namnet Liberala Vindar, så var dess uppgift att vara ett forum för andra synpunkter än maktens, som var drivande.

Med ca 2 inlägg i veckan har det blivit många inlägg under åren, och bloggen läses dagligen av ett varierande antal personer. Den är lätt tillgänglig eftersom den blir första träff för den som googlar på namnet.

Den liberala friheten är inte längre knuten till något enskilt parti, den återfinns i vår lagstiftning och den bärs fram av många. Men den prövas också ständigt. Lagstiftningens syften kringgås genom vantolkningar. Rädslan för makten och dess redskap är återkommande, inte minst hos de som på ena eller andra sättet är beroende av makten och dess redskap.

Just därför är de arenor där ordet skall vara fritt så viktiga. Där föds nya tankar, alternativa synsätt. Där kan de ges spridning och form, liksom ifrågasättas. Och i sann liberal anda föra det öppna samhället vidare.

Just därför oroar det när tendenser registreras som syftar till att kväva det nya, att utestänga från de mediala arenorna. När personer som vill förmedla sina synsätt meddelar att det går inte att få in inlägg i de förmodat liberala tidningarna, om man undertecknar med namn och partibeteckning, däremot går det bra om man undertecknar med enbart namn.

Visst är det möjligt att de etablerade partierna tycker illa om uppstickare och gärna ser att media inte medverkar till att förmedla alternativa synsätt. Men för de media som inte sällan kallar sig oberoende liberala, ligger utmaningen i att inte göra sig till redskap för de etablerade maktstrukturerna genom att stänga den mediala arenan för alternativa synsätt och rörelser.

2012.09.07

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: