lördag, september 15, 2012

Makt och bulvaner 1.



Makt korrumperar

Absolut makt korrumperar absolut

Någon som inte känner till begreppet? Myntat av Lord Acton, engelsk politiker och historiker för 150 år sedan, har begreppet giltighet även idag.

Den här bloggen och några ytterligare avsnitt kommer att ägnas åt makten och dess bulvaner. Makten, i det här sammanhanget den politiska makten, bulvanerna de med olika titlar, dess redskap och händer. I vårt land är vi lyckligt befriade från korruption? Vi är ett av de ”renaste” länderna i världen? Korruption kan emellertid också vara uttryck för maktmissbruk, för åsiktsförtryck och vänskapskorruption. Något som bl.a hela landets förre riksrevisor Inga-Britt Ahlenius vittnat om.

Här skall inledningsvis göras en fallstudie, en fallstudie som kan drabba de flesta av oss om vi får leva tillräckligt länge, och givet vissa yttre omständigheter. Men för att vårt fall skall kunna ges rätt inriktning och förståelse finns det anledning att ge några viktiga basfakta.

Den generation som nu är på väg in i sista fasen av sitt liv, har ofta utpekats som en lycklig generation. Man har gjort klassresan, kanske byggt upp en liten förmögenhet, i många fall representerat av en fastighet man strävat efter att göra fri från lån. Man har kanske en sparad slant på banken.

För en kommun med ekonomiska problem kan det bli lockande, att få ta del av så mycket som möjligt av det sparkapitalet, innan det fördelas ut till arvtagarna.

Över tid har samhället i övrigt byråkratiserats alltmer. Löne-och andra kostnader relaterade till omsorg och vård har ökat, samtidigt som lagliga hinder begränsar möjligheten att ta ut avgifter över vissa nivåer. Men som så ofta innehåller också lagstiftning gråzoner, vilka kan utnyttjas för den som har kreativitet nog, vilket skall visas av kommande fallstudie. Det finns anledning att fundera över etik och moral även i vårt land.

Nog för idag, välkommen åter.

2012.09.15

Jarl Strömbäck/SPI

 

 

 

Inga kommentarer: