måndag, september 10, 2012

Viktig höst



Det är höst i luften. Fåglarna samlas i stora flockar och fyller i träd och buskar på sina förråd av kraft och energi inför den långa flyttresan. På en äng ser vi en mängd tranor som på samma sätt stannat upp för vila och mat på sin väg söderut.

I lördags var vi ett järngäng som med hjälp av mobilkran lyfte båtar ur vattnet. Det är dags för dem att prepareras för sin vintervila, sommaren är kort. Men än kan vi få vackra, soliga dagar. Vid Brynge bjöd kulturföreningen på höstens evenemang, potatisdagen. Den samlade som alltid många som ville köpa av det närodlade, eller bara smaka på det goda som erbjöds i tält och av alltid närvarande Barbro och Tommy Uhlin.
Michel Obama och döttrarna

Mellan varven fanns tid att via IT lyssna på talen i den demokratiska valrörelsen i världens viktigaste demokrati, USA. Bill Clinton, den före detta presidenten hyllade Obama. Michel Obama höll ett väldigt uppskattat och applåderat tal, för att sedan förstärkas när Barack Obama höll sitt tal. Hans uppgift när han tillträdde för 4 år sedan var att fylla orden ”Hope” och ”change” med innehåll. Samtidigt gick landet och världen in i sin svåraste ekonomiska kris sedan 1930-åren. Det har varit en tung, nästan omöjlig uppgift att på några få år vända utvecklingen så att det märks för den stora massan i landet.

Amerikanska tal präglas väldigt hög grad av att ”the fellow american” , den enskilde medborgaren och familjen står i centrum. Det är inte folket som skall tjäna systemet, det är systemet som skall tjäna folket. Det är ofta känsloladdade tal, långt bättre och personligare än de vi upplever i våra valrörelser.

Just därför är talen så viktiga och välgörande att följa. USA liksom alla fria länder slits mellan ideologiska synsätt, något som tydliggjordes i talen. För den som är intresserad och tillräckligt kunnig i språket, ta er tiden att lyssna igenom dem.

I övrigt så hoppas jag innerligt att Obama får ännu en period i Vita Huset. Det behövs om världens största demokrati inte än mer skall skadas av de förödande krafter som genom sin girighet skapat den nu pågående ekonomiska krisen i världen.

2012.09.10

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: