lördag, mars 31, 2012

I blåsippors tid



Det blåser vårvindar därute och våren är en månad tidigare än normalt i stora delar av landet. Skidorna har fått läggas undan i takt med en snabb snösmältning. Båtarna kan sjösättas redan i månadsskiftet mars/april för de på höga kusten som har bråttom ut till stugor och fiske.
Det är en härlig upplevelse att möta ljuset, och våren.
Alnebackens sippor mars 2012

Men i skuggan av de verkligheten brottas kommunen norr om skogen med allvarliga problem. Ekonomin är usel i de kommunala bolagen. För att i någon mån dölja det har man beslutat med den absoluta S-märkta majoritet man har, att inrätta en internbank där man kan omsätta lån och andra transaktioner, utan att behöva vända sig till kommunens fullmäktige för beslut.

Problemet är bara, att kommunallagen (KL) har mycket tydliga skrivningar på det området, och frågan om det lagstridiga ligger nu på förvaltningsrättens bord. Därifrån kan det dröja innan besked kommer, och under tiden mal andra kvarnar.

I tidningen Dagens Samhälle, för övrigt organ för huvudorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, kan man i veckans nummer (12-2012) läsa följande rubrik ”Borgs nya lag kan bli slutet för internbanker.”
Anders Borgs och regeringens reaktion på trixandet är berömvärd. Vi behöver mer av insyn och reda, mindre av fiffel och båg också i de kommunala verksamheterna.

2012.03.31
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: