lördag, mars 17, 2012

Nya kvastar


 Nya kvastar sopar bäst heter det. Analogt kan man hävda att den som inte bär förutfattade meningar med sig, har en större vidsyn. Och det kan behövas ibland.

 En sådan ny kvast har börjat sniffa på det som kallas det svenska pensionssystemet. Namnet på kvasten, eller personen naturligtvis är Peter Malmqvist, välkänd i rollen som aktie- och finansanalytiker. Där syns han i fackpressen, och på föreläsningar lite varstans. Nu har SPF, den näst största pensionärsorganisationen inbjudit honom som ledamot i en nystartad pensionsgrupp.

 Efter en hel del inläsning gör han följande konstateranden:

 Det nuvarande pensionssystemet innebär, att pensionärerna är regulatorn för felräkningar, livslängdsjusteringar, ränteförändringar och svag utveckling i AP-fonderna.

 Detta kan få allvarliga följder för hela samhällsekonomin. Vi kommer att få inkomstsänkningar för pensionärerna, en grupp som inom 20 år kommer att vara knappt hälften av befolkningen.

 Vilket kommer att leda till större svängningar i ekonomin, den enda väg flertalet pensionärer har att reagera på är genom en reduktion av utgifterna.

 Med reduktion menas i det här fallet minskad konsumtion, en svängning som kommer att drabba hela samhällsekonomin.

 Det är inte svårt att se att den svenska ekonomin riskerar att drabbas av samhällsekonomisk instabilitet, när konjunkturen viker och börsen går ner.

 Förlorare blir inte bara pensionärerna, utan också alla de som på olika sätt är beroende av deras stöd på olika sätt.

 Nya kvastar sopar bäst, välkommen till verkligheten Peter Malmqvist.

 2012.03.17
Jarl Strömbäck

1 kommentar:

Anonym sa...

Denna krönika för omedelbart tankarna över till kommunstyrelsen i Örnsköldsviks kommun där en ledande S- märkt politiker suttit vid rodret under lång tid, skaffat sig likatänkande ledamöter runt sig och stoppat alla som haft motsatt uppfattning och genom detta förfaringssätt mer eller mindre skaffat sig en diktatorisk makt i styrelsen och de kommunala verksamheterna. För vem vågar ifrågasätta och därmed förlora sin plats vid den kommunala köttgrytan?
Ja,hon har till och med gått så långt att hon medvetet gått in i andra politiska partier och krävt att få bestämma över vilka personer de placerar i olika nämnder.

Förblindad av att aldrig möta mothugg från den egna majoriteten, växer tron på den egna förmågan till grotesk storlek och resultatet av detta har vi nu fått erfara- den galna utvecklingen av "Det gröna folkhemmet" i form av SEKAB och Övik Energi. Bara för att nämna två saker.En enorm mängd övriga ärenden finns att ta del av för den som är intresserad.

Här krävs sannerligen nya kvastar.Utslitna intill skaftet är oppositionens kvastar som slitits ut genom att sopa vägen fri och för att jämna vägen för denne despot vi haft som ordförande i kommunstyrelsen tillika i andra styrelser under alltför lång tid.

Nu om någonsin krävs nya kvastar, redan idag och inte till årsskiftet 2014/2015 för att återskapa förtroendet för kommunal politik.

Klarar inte oppositionen av sin roll,vilket de så tydligt gett bevis på, kan och bör denna kvast i form av en grönfärgad centerpartistisk kvast lätt kunna ersättas med en betydligt bättre engagerad, sakkunnig och vässad kvast redan idag.Finns inget hinder för detta.Men...då förlorar ju han sin plats vid den kommunala köttgrytan, och den platsen lämnar han inte frivilligt. Den platsen är hans försörjning och väg till en lättsam dag och tillvaro.

Så mina vänner, där står vi slutligen med våra så intill skaftet utslitna kvastar, så illa slitna genom åren att de inte ens kan sopa sig själva av banan.

Vem skall då göra förändringen som är av nöden, när inga nya kvastar längre finns!Och de eventuella kvastar som finns är inlåsta i förrådsbodar runt om i kommunen och bodarna vaktas väl av satellitpartiernas språkrör och orföranden, som alla är dödligt rädda att själva mista sina platser runt "den stora S-märkta ledaren, som tillika har en plats i det "tunga verkställande arbetsuskottet-VU" i Stockholm. Och inte nog med det,kanske det allra värsta scenariot- mista sin plats vid den kommunala köttgrytan.