måndag, mars 12, 2012

Utveckling som avveckling

Sollefteå sjukhus, nedläggningshotat?

 Västernorrland är ett län som i sitt landsting under många år haft stora problem med både kvalitet och ekonomi inom främst den slutna vården / sjukhusen. Den förra majoriteten S+V fick grav kritik för sitt ledarskap och blev i valet 2010 ersatt av en brokig ny 6-parti majoritet. Nu skulle det bli ordning och reda i boet var det tänkt?


 Nu 1,5 år senare rapporterar media om stora kvalitetsbrister på i första hand länssjukhuset i Sundsvall, felaktigt gjorda operationer, högre risk för sjukhusrelaterade infektioner än i andra länssjukhus och förlossningsskador orsakade av brister hos ansvariga läkare. Och landstingets ekonomi som skulle återställas, prognosticerar också för år 2012,  en minuspost om 140 miljoner Sek.

 Boten borde kan man tycka ligga i att belöna goda prestationer med mer ansvar, analogt flytta verksamheter som inte fungerar väl till de sjukhus som presterar bättre. Men så tänker man inte i Västernorrlands län, där handlar det om att störst är bäst av allt att döma. Tanken att sjukhusens resurser skall samordnas är i och sig inte fel. Men samordning måste inte innebära att de mindre länsdels sjukhusen avlövas än mer av kompetens och resurser. Att avstånden till god sjukvård blir allt längre för en stor del av befolkningen.

 Nyaste nytt är nu att Ångermanland skall bli utan förlossningsvård under 3 av årets månader. Om det förslaget går igenom, kommer det snart att omfatta årets alla månader, varför skulle man stanna vid just 3 månader? Och med de ekonomiska stängsel man nu söker bygga för att slippa sända patienter till vård utanför länet, kan vi se fram emot en utveckling där avstånden till sjukvård kommer att bli allt längre för allt fler. En utveckling som för stora delar av länet kommer att upplevas som en avveckling.

 Det är lätt att förstå den längtan till en annan regiontillhörighet, och därmed ett närmare samarbete med Umeå Universitetssjukhus som de boende i norra länsdelen känner, och visst är det trist att den möjligheten motarbetas från den södra länsdelen.

 2012.03.12
Jarl Strömbäck
Landstingspolitiker 2002-2010
Relingsvägen 22
891 78 bonässund
070 6727669



 

Inga kommentarer: