torsdag, mars 01, 2012

Oroande utveckling



 Nöden har ingen lag hävdas det ibland. Och visst finns det situationer när lag får stå tillbaka för de akuta behoven. Om jag hade en svårt sjuk person i min bil som behövde komma till sjukhus, då kanske inte hastighetsgränserna var det jag prioriterade högst.

Kanske är det på samma sätt man nu i desperation i Örnsköldsviks kommun hanterar frågorna kring de kommunala bolagens prekära situation. Enligt kommunallagerns §9-10 skall ekonomiska och budgetfrågor fastställas och beslutas i kommunfullmäktige. När kapitaltillskotten till de kommunala bolagen Rodret/Övik energi behandlades i senaste kommunfullmäktige den 27.2, ansåg majoriteten (S) att man för ospecificerad disposition behövde 186,3 miljoner förutom de 113,7 miljoner som erfordrades för uppfylla kapitalkostnadsgarantin.

 Trots upprepade frågor fick fullmäktige ingen specifikation över hur de 186,3 miljonerna kommer att användas, när de kommer att användas och till vilka utbetalningar.

 Man går nu vidare i sin strävan att kringgå fullmäktiges enligt lag (KL) fastställda ansvar för den ekonomiska beslutsprocessen. Man inför nu inom ekonomiförvaltningen en nämndfunktion kallad internbank. Där kommer man utan föregående behandling i KF och endast med redovisning i efterskott att hantera kommunens ekonomi inklusive de kommunala bolagens, intill ett belopp om drygt 4000 miljoner kronor.

 Det som utvecklas nu inom Örnsköldsviks kommun är i grunden en nedmontering av kommunfullmäktiges roll som kommunens högsta beslutande organ. Det är en oroande utveckling som leder bort från insyn, påverkan och verklig demokrati.

 2012.03.01
Jarl Strömbäck/SPI
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070 6727669

1 kommentar:

Anonym sa...

Men snälla ni som sitter i kommunfullmäktige, ta reda på och redovisa offentligt hur och av vilka denna så kallade internbank skall skötas och handhas.Skötas av Elvy (S)öderström och Tom (S)undelin? Sitter ni alldeles tysta och oberörda? Den som tiger samtycker är som bekant ett välkänt uttryck.

Det verkar som att målet för verksamheten i fullmäktige har som ledstjärna "ett fullmäktige där ingenting händer är ett bra fullmäktige".

Skärp er, ni ledamöter,innan kommunmedborgarna stormar fullmäktige.Vi medborgare förväntar oss mer av er än att ni enbart sitter och lyfter timersättning,inläsningsersättning,reseersättningar,
restidsersättningar och gratis kaffe.
För vad skulle hända om medborgarna helt plötsligt ställde krav på "verkstad" i fullmäktige?
Ställde kravet att de som ingenting säger eller uträttar blir utan ersättning. En slags form av prestationslön.
Kanske blev det lite fart på göbbera och kärringera.Särskilt hon som sitter i kofta där nere läns fram i vänstra hörnet och enbart sitter av tid för att dryga ut en skraltig pension.