söndag, mars 04, 2012

Mannaminne



 Vi kände till anläggningen genom artiklar redan innan vi i mitten av -80talet kom flyttande till högakusten området. Mannaminne, vilket fint namn. Något att bevara för från det förgångna till gagn för efterkommande. Så besöket av Mannaminne blev av ganska fort, och sedan har vi bliv en av anläggningens återkommande gäster.

 För ca 10 år sedan etablerades en särskild relation till paret Anders och Barbro Åberg. Då hade vi djupa samtal av förtrolig karaktär, och det är lätt att förstå den frustration de kände. Det är inte lätt att bli profet i en av Jante så hårt styrd del av världen, som den vi omges av. Visst är det smärtsamt när idéer man skapar och vill förverkliga, stjäls av parter man förlitat sig på och blir projekt med hjälp av omfattande offentlig finansiering. Inte på Mannaminne som tanken var med Teknicum och Värlsarvsmuseet, utan på andra platser och till långt högre kostnader.

 I inget av de fallen heller någon succé, I klustret på Mannaminne hade de passat in perfekt, i förskingringen blir de ensliga satelliter med få besökare och höga kostnader.

 Under många år i landstings-och kommunalpolitiken har det varit lätt att ta del av den njugga ton man från det hållet haft till Mannaminne och dess skapare. För många har saknat förmågan att förstå och uppskatta den skaparglöd och inlevelse som kännetecknat paret Åbergs arbete på Mannaminne. När paret har sökt oftast mycket begränsade driftsbidrag, har kommentarerna varit syrliga, och resultaten därefter. Under de omständigheterna är det lätt att förstå att barnen Åberg inte gärna tar på sig tagelskjortan.

 Så nu lämnas livsverket över till stiftelsen Mannaminne. Då finns plötsligt de pengar där som tidigare saknats. 2,2 miljoner för driften enbart  under år 2012, och anläggningschef och personal skall rekryteras för att sköta anläggningen. Man kan köpa en anläggning men kan man byråkratisera en själ? Paret Åbergs Mannaminne har med sina ca 200.000 årliga besökare i glesbygden i Nordingrå varit en osannolik framgångssaga. Men en sådan kantad av avundens törnen. Om samma typer av personer och synsätt som präglat länsmuseet i Härnösand, nu skall överföras på Mannaminne, då går det illa.

2012.03.04
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: