onsdag, april 04, 2012

En enkel till Antibe

Dymmel-onsdag och 7 grader kallt på tidig morgon när det här skrivs. När solen fått värma en stund är det dags att spänna på skidorna för lite frisk luft. Men först något så ovanligt i den här bloggen som en filmrecension.
Ur filmen en enkel till Antibe

”En enkel till Antibe” är nämligen en film som kan ses på olika sätt. Som en skröna eller en tämligen ytlig komedi. Men den innehåller ett budskap som troligen de flesta med livserfarenhet kan känna in sig i, nämligen minnesbilder ur det förflutna. Ur den synpunkten sett är det en film som betyder och berör. En film för de som engagerar sig i människor och relationer.

Den har sitt ursprung i ett samtal regissören Richard Hobert berättat om. För en del år sedan fick han ett samtal från en för honom okänd dam, som efter inledande samtal berättade att hon haft en relation med Hoberts far i unga år, men att den relationen avbröts av samma skäl som anges i filmen. Damen ifråga ställde frågan till Hobert om han trodde att hon nu, på ålderns höst kunde kontakta sin gamle vän, Hoberts far.

Hur det gick med det skall jag inte referera, inte heller de återkommande tillbakablickarna i filmen drivna av svek som jagar huvudpersonen i dröm och vakenhet. Men för den som är intresserad av relationer människor emellan, är filmen en både tankeväckande och glädjespridande upplevelse.

Påskens budskap handlar ju mycket om just detta, hur behandlar vi varandra som människor, som personer. I det sammanhanget passar ”En enkel till Antibe” alldeles utmärkt. Ge den 1 timme och 45 minuter, det är den värd.
2012.04.04
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: