fredag, november 09, 2007

Våldets rötter


Jokela gymnasieskola där 8 personer plus mördaren pistoldödades.


För ett par år sedan besökte jag en amerikansk släktgren i norra Kalifornien. I det sammanhanget mötte jag, och åt lunch i hemmet hos en av de verkliga veteranerna från andra världskriget i stilla havet. Det var en fascinerande upplevelse att se och uppleva den patriotism som präglade 85-åringens tankar och tal. Vardagsrummet var ett museum av bilder och medaljer från de slag han varit med och utkämpat, och minnena av strider och stupade kamrater var mycket närvarande.

Historia är ett viktigt ämne hanterat på rätt sätt. För egen del förvånas jag över de förhållanden som fått ung som gammal att gå i krig och offra sina liv för idiotiska ledare och ideèr. Ett inslag i det avseendet är slaget om den lilla ön Iwo Jima söder om Japan, ett slag som för krigsutgången var utan värde, men som kom att kosta 10-tusentals amerikaner och japaner livet.

När Clint Eastwood gjort parallellfilmerna ”Flags of our Fathers” och ”Letters of Iwo Jima”, vilka beskriver skeendena från varsin sida, så är det ett viktigt tidsdokument han skapat. Där är inte hjältemodet det väsentliga även om det finns närvarande, snarare då att visa på den förljugna propaganda som förvandlar unga människor till kanonmat.

Motsatsen kan man se om man går till Tv4 Fakta och deras konstruktioner av stora militära slag. Där speglas vinnaren (ofta amerikaner) i efterkonstruerade stridssekvenser och hjälteglorian lyfts över den som dödar flest fiender.

Reklamens makt ifrågasätter ingen. Däremot betalar industri och handel ofantliga summor för att få synas i media på olika sätt. Påverkan är mottot man tror på, och är villig att betala stora summor för. Är det då så konstigt att den påverkan i andra sammanhang och i all sin absurditet tar sig groteska uttryck.

Pekka-Erik Auvinen var tills den 7 november -07 en till synes helt vanlig 18-årig gymnasist. Några timmar senare var han en massmördare efter dödsskjutningarna på Jokela skola utanför Helsingfors. De signaler som strömmar genom det moderna samhället rymmer också ett mentalt gift som ivrigt slukas av individer med rätt mottaglighet. Självmordsbombare, civilisationsförakt och i värsta fall dödsskjutningar blir en del av den skörden.
Har samhället i stort en värdegrund idag, och borde den också få styra vad som får visas och torgföras? Kanske borde det diskuteras mer också av vår tids liberaler? Är det liberalt att i yttrande och tryckfrihetens namn värna om våldets rötter om det innebär att många människor blir dess offer?

2007.11.09
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: