tisdag, november 06, 2007

En räfsa för Anna




Min vän den store bildkonstnären Anders Åberg på Mannaminne i Nordingrå har i dagarna invigt ett nytt konstverk på sin anläggning. Som vanligt ligger det ett stort mått av klokhet och även en god bit humor i verket. Det föreställer nämligen ett antal räfsor av gammalt fint bondesnitt, vilka är sammanlänkade och namnsatta.

Symboliken ligger i räfsans syfte, nämligen att rensa undan skräp och göra rent och nytt. Och de enskilda räfsorna har fått namn som Nelson Mandela, Desmond Tutu och Aung San Suu Kyi. Valet av namn speglar Anders starka engagemang för politisk frihet och oberoende och delas till alla delar också av undertecknad.

Mot den bakgrunden hade det varit hedrande om också Anna Povlitkovskaya fått en namngiven räfsa som en postum påminnelse om den kamp för demokratin i Ryssland som kostade henne livet för drygt ett år sedan.

Hon valde den lilla människans kamp för sin övertygelse i Putins land, ett land där journalister avrättas med ledningens goda minne. Naturligtvis har ingen ansvarig tagits fram, syftet är ju att skrämma till underkastelse.

Läs gärna Annas böcker med titlarna Tetjenien, Putins Ryssland och Annas dagbok. De ger en god inblick i våldskulturens sätt att arbeta.

2007.11.06
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: