torsdag, november 22, 2007

Från demokratins bakgård




Jag kommer fortsättningsvis av och till låna ut min blogg till röster vilka jag tycker har viktiga tankar att förmedla. Här kommer ett första sådant taget ur Anna Politkovskajas bok Rysk Dagbok.
Anna sköts som bekant till döds för två år sedan, därmed tystades en för den ryska demokratin mycket viktig röst.


Citat

Det finns ingen demokrati i Ryssland idag, eftersom demokrati utan opposition är en omöjlighet. Det är karaktäristiskt för den nuvarande regimen att den inte utan omsvep slår ned oppositionen med samma brutala medel som under den totalitära eran. Då krossade systemet helt enkelt de demokratiska institutionerna. Idag anpassar man olika medborgerliga och offentliga institutioner efter sina syften.

Om någon försöker göra motstånd, blir han helt enkelt utbytt. Nittionio procent av alla problem blir lösta med hjälp av den sortens anpassnings- och ersättningsteknik. Om vi inte gillar journalistförbundet (i ryssland) då bildar vi mediaförbundet. Om vi inte gillar NTV och dess ägare(TV-kanal), ja, då hittar vi på ett nytt NTV med en annan ägare. ..

…Om de (Putins gäng) skulle börja ägna er tidning ett ovälkommet intresse, då vet jag utmärkt väl vad som skulle hända. De skulle börja köpa Er personal och ställa till med en intern revolt. Det skulle inte ske snabbt, utan efter hand med hjälp av pengar och andra metoder. Genom att dra åt tumskruvarna, genom att lätta upp – och slutligen skulle allt gå i bitar. Det var så man gjorde med NTV (rysk tv-kanal). Så tar man kål på den offentliga politiken.


Slut på citat

2007.11.22
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: