onsdag, oktober 03, 2007

Folkbildningens utmaning i vår tid!




Striden om Muhammed-karikatyrer och rondellhundar har på sistone ställt relationerna mellan olika grupper i samhället på sin spets. I det sammanhanget är det viktigare än någonsin att bygga broar mellan olika kulturer och synsätt. I det har folkbildningen en självklar och hävdvunnen uppgift och erfarenhet att bygga på.

Huvudmålet för regeringens integrationspolitik sådan den angavs i våras är att bryta den passivisering som för många präglar den första tiden i Sverige. I det syftet inrättade regeringen ett stimulansbidrag om 600 miljoner kronor om kommunerna är redo att satsa på jobb och utbildning för nyanlända invandrare. Folkbildningen och det svenska föreningslivet utgör tillsammans en mycket kostnadseffektiv väg att introducera de nya svenskarna i vårt samhälle. Från Folkbildningsförbundets sida har därför föreslagits att regeringen ger kommunerna ett stimulansbidrag med syftet att skapa engagemang bland nyanlända invandrare.

Det är väl belagt att människor som snabbt blir del av samhällslivet mår bättre och lättare får jobb. Inom folkbildningen och föreningsliv har man stora erfarenheter av samarbete på olika plan och under olika typer av sociala koder. I det sammanhanget ges också en naturlig plattform att utveckla det svenska språket, liksom att skapa ett nätverk av kontakter in i det svenska samhället.
Studieförbunden har, genom sina 300 medlems- och samarbetsorganisationer, en stark förankring i svenskt föreningsliv och utgör en viktig utvecklings- och bildningsresurs.
Områden som i de sammanhanget borde ges utrymme är ex.vis:

-Att leva som invandrare i Sverige, samtal mellan olika grupper av nya och äldre invandrare, samt svenskar över frågor som identitet, skola, demokratisyn, barnuppfostran och jämställdhet.
-Utbildning av ungdomsledare, vilka inom sina etiska grupper kan föra samtal om det svenska samhällets värdegrunder.
-Vikten av demokratiska val och plattformar. Valdeltagandet i många områden behöver stärkas som en del av en demokratisk process.

Kommunerna bör samverka med studieförbunden och föreningslivet i de här avseendena. Insatserna behöver förstärkas för att fånga upp de utmaningar som följer av en allt större del invandrade medborgare i vårt land. Det uppdraget är kanske Folkbildningens största utmaning och uppgift i vår tid.

2007.10.03
Jarl Strömbäck
Regionordförande Studieförbundet Vuxenskolan
Styrelseledamot Bildningsförbundet Mittnorrland
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-672 7669

Inga kommentarer: