torsdag, oktober 25, 2007

Landstingsinfo okt.2007




Den gångna veckan 23-25 oktober var det dags för fullmäktige i landstinget Västernorrland. Tema för dagarnas möte var delårsrapporten för årets första 8 månader samt Folkhälsobokslutet 2006. Som framgått i lokalpressen är återigen landstingets ekonomi ett bekymmer. Verksamheten beräknas gå med ett underskott om ca 140 miljoner i år på en budget av drygt 6000 miljoner, men det pareras genom extraordinära inkomster.


Det är tyvärr så, vilket också framgick av de ekonomiska dragningar vi fick att de intäktsökningar som följer av ökad skattekraft, inte kompenserar för kostnadsökningarna och därigenom uppstår en situation där varje skatteökning i princip äts upp inom loppet av något år om man inte inför strukturella förändringar. Det förhållandet pekade jag på i en motion för snart 4 år sedan, men fortfarande är det ett lappande och lagande som är ordningen för dagen. Det sättet att arbeta inger inte förtroende hos någon, varken anställda eller allmänhet.
På tjänstemannasidan tycks man vara väl medveten om behovet av en vidare översyn av strukturen i landstinget, men den S/V –märkta majoriteten ryggar uppenbarligen för de åtgärder som krävs och de debatter det skulle föra med sig.

På folkhälsoområdet presenterades en stor mängd statistik. I de flesta avseenden är Västernorrland ett tämligen normalt län. Det innebär inte att allt är bra, ökade tonårsaborter och klamydiaproblem bekymrar. Den psykiska ohälsan innebär att ungdomspsyk nu tillförs extra resurser vilket är bra. Droganvändningen är alltför stor och så har det väl varit i alla ungdomsgenerationer. Självmordsfrekvensen är, även om den ligger i rikssnittet alltför hög.

Under mötet behandlades en motion av undertecknad som avser ett effektivare utnyttjande av våra operationslokaler i länet. I det sammanhanget kan vi i Övik glädjas åt att vi i jämförelse med övriga sjukhus i länet har en mycket bra opererande verksamhet, något jag tycker borde leda till att vi får ett ökat länsansvar för den verksamheten. Dessvärre går det inte att få majoriteten med på några bindande löften, brödtexten i svaret var överlag positiv, men att-satserna besvarades inte.

Som framgått av lokala media hade jag en interpellation om förlusterna på hockeybussarna förra säsongen. Enligt inside info så var förlusterna ca 800 000 kronor. För första gången under mina år i landstinget valde presidiet att inte tillåta att en interpellation behandlades, men då hade den redan delats ut till ledamöterna. Uppenbarligen var man rädd för en debatt man inte kunde kontrollera, och det med rätta. Varför skall just hockeybussar subventioneras, varför inte bussarna med barnfamiljer till Paradisbadet eller bussar till kulturarrangemang ute i bygderna för att bara nämna några.

Om någon av Er är intresserade av att ta del av mitt anförande, av motionens eller interpellationens text så meddela mig så skickar jag över dem. Det var lite lokal info från Västernorrlänsk horisont.


2007.10.25
Jarl Strömbäck
http://liberalavindar.blogspot.com

Inga kommentarer: