söndag, oktober 21, 2007

Ökad tillsyn för bättre rättsäkerhet.

Jag har alltid undrat vad jag gjorde för fel?





Behövs tillsyn av behandlingshem, familjehem och fosterhem? Svaret är givetvis ja, och lagverket föreskriver också att tillsyn skall ske. Däremot är tillämpningen usel minst sagt. Det konstaterar den utredning, tillsynsutredningen som haft till uppgift att se över regelverket. Man har funnit att det kan dröja flera år mellan varje inspektion av ansvarig myndighet. (DN-debatt 19.10.2007)
Verksamheten på området omsätter miljardbelopp varje år och dygnskostnaden på ett hem är normalt ett antal 1000-kronor. De ekonomiska drivkrafterna är med andra ord mycket starka och måste balanseras av kvalitetskrav och en bra uppföljning av dem.

Ur den verkligheten borde det vara en självklarhet att de som ”behandlas” också får lämna utvärderingar till ansvarig myndighet efter sin behandling, och att de resultaten läggs till grund för både inspektioner och fortsatta uppdrag. Vidare måste inspektioner kunna göras oanmälda, det är då man möter den vardag som placerade barn har i det dagliga och utan tillrättalagda inslag. Utredningens förslag att ge de utsatta barnen tillgång till barnskyddsombud känns självklar mot bakgrund av den utsatthet de befinner sig i.

I den verksamhet som bland andra Riksförbundet för Familjers Rättigheter (RFFR) bedriver möter man återkommande de konflikter som uppstår ur den förtvivlan som ett omhändertagande oftast innebär. I en debattartikel under Brännpunkt (SvD 12.5.2007) tar också 23 advokater med stor erfarenhet av LVU-ärenden upp frågan om bristen på rättsäkerhet i hanteringen av dessa. Tolkningsföreträdet i de inledande skedena av tvisterna ligger helt hos myndigheten, i allmänhet en socialförvaltning i kommunen. Först i ett senare skede kan advokat få assistera familjen.

Att nu tillsynsutredningen insett bristerna i rättsäkerhet i de här ärendena är bra. Fler än 10.000 barn beräknas vara placerade i olika slags hem varav många är LVU-fall. Sverige har upprepade gånger blivit fällt i Europadomstolen för sin hantering av LVU-fall. Omhändertagande utan saklig grund innebär ett trauma, inte bara för de direkt drabbade barnen utan också för deras familjer och i förlängningen för Sverige som rättstat.

2007.10.21
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: