torsdag, oktober 18, 2007

I öppenhetens land?




Häromdagen kunde vi ta del av förslaget att lagstifta om 70 års hemligstämpling av Tsunamibanden. 70 års hemlighållande av något som är följderna av en helt civil olycka?

I riksdagen föreslås att myndigheterna få dubba (lyssna av) våra kontakter via telefon, e-mail och på andra sätt.

Estoniakatastrofen anses av det offentliga systemet vara en helt civil olycka. Ännu idag har ingen heller gjorts ansvarig för händelserna när fartyget förliste. Ändå omges Estonia av gravfrid och dykningsförbud. Många handlingar och filmer har antingen försvunnit eller hemligstämplats. Överstyrelsen för Psykologiskt Försvar, en av den militära säkerhetstjänstens grundpelare, har av regeringen gjorts ansvarigt för förmedlingen av offentlig information. Varför det kan man undra, Estonia-katastrofen är ju en helt civil olycka?
Och redan 16 timmar efter olyckan kunde Carl Bildt meddela att olyckan skett genom att bogvisiret ramlat loss. För övriga ”experter” från olika delar av världen ter sig det påståendet alltmer osannolikt.

Vi som tror oss leva i det fria ordets och öppenhetens land, har kanske anledning att fundera över om det verkligen är så? Läs gärna ex.vis journalisten Knut Carlqvists bok ”Tysta leken”. Den kan få tjäna som en tankeställare nu när höstmörkret drar in över vårt land.

2007.10.18
Jarl Strömbäck
http://liberalavindar.blogspot.com

Inga kommentarer: