måndag, maj 04, 2020

I krisens skugga



Maj månad 2020, våren och solen har återvänt. Dagarna blir allt längre och livet i lövverk och fågelsång har återvänt efter sin vintervila. Men allt är inte som vanligt, den plåga som skakar världen detta år började för ett antal månader sedan, och har nu verkat i vårt land i drygt två månader. Dagliga rapporter har piskat in krismedvetandet hos allmänheten, samtidigt som sjukvården genomgår sin största prövning i modern tid.

I alla kriser skugga uppstår också svåra valsituationer för både enskilda och myndigheter. I takt med de ekonomiska prövningarna, har staten öppnat sin kassa på ett tidigare aldrig skådat sätt. Företag får ersättning för sina permitteringar och förluster. Och som alltid när pengar med dålig kontroll görs tillgängliga, uppstår ett missbruk. Nu meddelar facken att företag lyfter höga ersättningar för permitteringar, alltmedan de som avsetts vara permitterade får jobba på som vanligt eller ännu mer. Alternativt att de ersätts av tillfälligt inhyrd arbetskraft för att göra jobben som de ”permitterade” ersätts för av staten.

Ett annat och lika anmärkningsvärt agerande landar nu av allt att frågan på JO-s bord genom det kommunalanställdas fack. Att äldre på boenden och i hemtjänst är överrepresenterade i dödsstatistiken är ingen hemlighet. Så många som 30-50% av de som avlider med Corona relaterade symptom, är av den gruppen. Att då de som vårdar dem behöver skyddsutrustning, och personliga tester är en fråga om säkerheten för både de som vårdar och vårdas.

När så facken får Arbetsmiljöverket att mycket korrekt kräva adekvat skyddsutrustning för dem, är det helt i linje med ett rimligt handlande. Men det passade inte kommunernas ledarskap. Genom sin huvudorganisation SKR, förhandlas ett nytt avtal fram utan medverkan från de anställdas fackliga organisation. Där kommer man överens om att den skyddsutrustning som någon dag tidigare var obligatorisk, nu inte längre behövs. Agerandet kallas av de drabbades företrädare skandalöst och korruptivt, och frågan lyfts nu in till JO för granskning.

Demokratins skyddsmurar tenderar att krackelera när olika intressen värnar om sitt. Kvar står de som får se sig som ofrivilliga offer i statistiken över drabbade och avlidna. Det är en genuint smutsig historia, och viktigt att den prövas för tron på tillit i samhället i vår plågade tid.
2020.05.04
Jarl S

Inga kommentarer: