fredag, januari 31, 2020

Politiska vägval


Vi skriver den 31 januari denna av regn och rusk präglade “vinter”på landets västra kust. Bra väder för grundvattnet som fylls på, och för de som avskyr frosthalka. Men föga upplyftande i övrigt. Inte heller den politiska världen är upplyftande, men däremot intressant på många sätt och vis.

Det Socialdemokratiska ledarskapets makthunger i vårt land, håller nu ett år efter regeringens bildande, på att äta upp partiet. Under det gångna året har det socialdemokratiska partiet förlorat 7% av sitt väljarstöd. Det är inte det S närstående partierna som fått avhopparnas röster, de har istället gått till den yttersta Vänstern (V), och till den yttersta högern (SD).

Det svenska välfärdssamhällets sönderfall har sin början tidigt 1990-tal. Kommunaliseringen av skolan, friskolereformens  tid och avregleringar på många välfärdsområden har brutit sönder välfärdssamhället bit för bit, och de som får bära bördan är som alltid de med svagaste rösterna i samhället. Besvikelsen över den utvecklingen får väljarna att i allt större utsträckning söka sig mot de som på ett tydligt sätt visar på andra alternativ.


Ute i den stora världen är nu skilsmässan mellan EU och England deklarerad, och villkoren skall förhandlas fram, det lär inte bli någon lätt process. Och för svensk del kommer en kraftig nota från EU att hamna här, när EU-s budget skall justeras och betalas utan de tidigare bidragen från UK.


I skuggan av riksrätts förhandlingarna i USA, och den nu som ett världshot klassade virusepidemin i Kina, har nu bombningarna i Syrien återupptagits av regeringens och de ryska styrkorna. Mönstret från bombningarna av Aleppo går igen, man siktar in sig på publika centra och sjukhus. Krigsbrott kan tyckas, men ett lamslaget FN saknar alla möjligheter att ingripa.


Följden är att nya flyktingströmmar om ca 1 miljon människor nu rör sig upp mot Europa. De boende i grekiska gränsområden är förtvivlade över att se sina livsmiljöer förvandlas till flyktingars tältläger, och kraven på att stoppa invasionen växer sig allt starkare.

Världen rör sig tyvärr allt mer i en riktning där konflikterna ökar, samtidigt som de återhållande krafterna försvagas.

Det är ingen bra utveckling.

2020.01.31

Jarl S 

Inga kommentarer: