måndag, januari 13, 2020

Våldspiralens offer


Vi skriver januari 02, knappt har det nya året och decenniet börjat,när det politiska våldet eskalerar. Amerikanska drönare väntar på sina offer 15000 meter ovanför Bagdads flygplats. När två bilar med höga Iranska företrädare lämnar flygplatsen, dödas de med den millimeterprecision som troligen endast modern krigföring av världens ledande krigsmakt USA kan åstadkomma.


Angreppet sker på annat lands territorium, vilket i sig är ett krigsbrott.

Den iranska reaktionen blir vad den kan förväntas bli i en stat som är helt styrd av en teokratisk diktatur. Massornas mångfald fyller gatorna i landet Iran, och kraven på hämnd är högljudda. Hur nu Iran skulle kunna skada USA på något mer påtagligt vis kan möjligen ifrågasättas, militärt är landet helt underlägset USA, men något symboliskt måste man åstadkomma. Den amerikanska presidenten deklarerar att man har 53 mål i Iran man klara att angripa om Iran angriper amerikanska intressen.

Den 7 januari skjutet Iran några raketer mot baser för amerikanska och internationella hjälptrupper i Irak. Man förvarnar också dessa om att raketerna kommer, och de inriktas så att de inte skall skada någon eller något. Den så kallade hämnden är bara avsedd för den iranska ledningens interna propaganda, och någon skada åstadkommer raketerna inte. Men i Iran härskar rädslan för de 53 mål för angrepp som den amerikanska presidenten Trump lovat kommer eftersom Iran nu angripit de  amerikanska baserna..

Onsdagen den 8 Januari, tidig morgon lyfter ett Ukrainskt plan med 178 personer från Teherans flygplats, dess destination är Toronto med mellanlandning i Kiev. Passagerarna är i huvudsak internationella personer, vilka firat Jul-Nyår hos vänner i Iran.

Efter bara ett par minuter i luften skjuts det ner av en ryskbyggd raket, samtliga ombord omkommer.

Våldsspiralen som startades den 2 januari har skördat sina offer. Offer vilka på inget sätt varit ansvariga för våldets början. Män, kvinnor och barn dödas urskillningslöst. Anhöriga mister sina kära på det grövsta och vidrigaste sätt.

Det iranska ledarskapet har påtagit sig den direkta skulden för våldet, men den som startade våldspiralen, den amerikanske presidenten har dess blod på sina händer,

2020.01.12

Jarl.s

Inga kommentarer: