fredag, januari 17, 2020

Demokrati under attack


Strålande sol om än lågt liggande denna vackra januaridag. Promenaden till butiken ger vårkänslor när vintern borde vara här. Och media börjar på allvar spekulera i att landets västra kust inte får någon vinter i meteorologisk mening i år. Att höst övergår i vår någon gång i februari. Hur det blir med det återstår att se.

Ute i den stora världen har ledaren i Ryssland, Putin som så ofta hyllat Stalin och Sovjetstaten, nu beslutat att den ryska regeringen skall avgå, och en ny konstitution för Ryssland arbetas fram, En konstitution som avspeglar asiatiska synsätt, inte västländernas synsätt. Den kinesiska diktaturen ligger närmare för Putin och hans krets av ledarskap, än den bångstyriga och av individuella partier begåvade demokratin. För despoten och envåldshärskaren blir demokratin ett dilemma istället för en tillgång. Så är det i Kina, och så skall det bli i Ryssland också, inte bara i realiteten som nu, utan också i den tänkta nya konstitutionen.


Och i USA startar nu prövningen av Donald Trumps ledarskap relativt den konstitution som både han och de ledamöter i senaten som fungerar som jury svurit sin trohet. Vinner Trumps synpunkter, så raseras ett av den amerikanska konstitutionens fundament, presidenterna kommer inte längre att behöva bekymra sig om vad de valda församlingarna i representanthus och senat tycker. Prejudikatet kommer att finnas där och raseringen av konstitutionen kommer att fortsätta i accelererad takt.

Författaren och professorn Timothy Snyder har i sina mycket viktiga skrifter  “Om Tyranni och Vägen till Ofrihet” beskrivit den utveckling som leder till enväldet, och därmed tyranniet. Exemplen förskräcker, krigen och lidandet är tyranniets kännetecken. Vi ser dess början i Rysslands agerande i Ukraina idag. Det kan bli en del av USA-s problem om de destruktiva krafterna vinner i inflytande.

2020.01.17

Jarl S

Inga kommentarer: