måndag, februari 03, 2020

Kris i örtagården



Vacker morgon förebådar en fin dag. Lite rimfrost på bilar och promenaddäck, men härligt frisk luft. En dag med umgänge med vänner och nära och kära väntar. Den blir säkert trevlig på många sätt, men först en del “tankar för dagen”.

Sättet de många unga från främst Afghanistan, men också andra länder, behandlats efter år 2015 har berört många. Thord Ericssons bok beskriver ett stort antal fall, där myndigheterna genom sina representanter tydligt har brutit mot både moraliska, etiska och lagliga krav som vårt land gärna vill bekänna sig till, när det gäller behandlingen av de unga immigranterna.

De skrevs systematiskt upp i ålder till 18+ år, för att på det sättet hållas utanför det ordinarie skolsystemet. Behandlingen av deras asylärenden har lagts i långbänk, till men för deras möjligheter att skaffa jobb och utbildning.

I media och av vissa partier har de systematiskt misstänkliggjorts på olika sätt. Men det är inte de nyanlända som går omkring och skjuter folk eller spränger hus, det är personer med i huvudsak svenskt medborgarskap.

Problematiseringen av invandringen är legitim som del i en demokratisk debatt, men bör ske på ett öppet och rättvist sätt. Den stora invandringen till Sverige är inte hållbar hävdas det nu. Kommuner och regioner sviktar ekonomiskt och orkar inte med de ökade kostnaderna för invandringen? Men vårt land kan inte å ena sidan hävda att man är humanismens högborg i världen, och å andra sida agera på ett helt annat sätt när den frågan prövas.

Att så många sökte, och söker sig till Sverige från krisområden, hänger samman med de mycket generösa villkor vi annonserar att vi ställer upp med till stöd för de som kommer. Kan  och vill vi inte göra det, måste det också klart deklareras.

Den danska socialdemokratin har valt den “nationalistiska” linjen. Man har kraftigt strypt invandringen, inklusive asylinvandring. Man villkorar invandringen hårt, i Danmark gäller dansk lag, det danska gemytet har sina begränsningar.

Återstår att se om den svenska socialdemokratin kommer att välja samma utveckling, i en tid när partiet krymper i snabb takt, och riskerar att förtvina som parti, till förmån för de yttersta högerkrafterna i landet.

2020.02.03

Jarl S

Inga kommentarer: