måndag, januari 27, 2020

Ledarskap ifrågasatt

Januari månad går mot sitt slut. En månad som påmint mer om höst än om vinter här på landets västra kust. Regn och blåst har varit legio, snö och vackra vinterdagar har inte funnits. Också i landet i stort har vintern låtit vänta på sig. Men kanske blir det en vändning när vi snart går in i årets statistiskt kallaste månad februari.

Politiskt hettar det till på många områden. Nu ifrågasätts Stefan Löfvens ledarskap på allvar också internt i det socialdemokratiska partiet. Det går inte i längden att leda enbart på slagord, det fordrar handling och tydlighet i agerandet. Där har bristerna i Löfven ledarskap blivit alltmer betungande för honom. Och utrymmet för tänkbara ersättare inventeras samtidigt som några blivit alltmer synliga i media.

Och i det stora landet i väster, det som vi vanligtvis har sett som ett föredöme, ökar ständigt de politiska motsättningarna. I takt med att riksrätts förhandlingarna avslöjar mer och mer av Donald Trumps missbruk av sin position och brott mot konstitutionen avslöjas ökar också trycket mot de som har att leda riksrättsförhandligarna. Direkta hot twittrar Trump ut mot det demokratiska ledarskapet, samtidigt som hot också riktas mot de senatorer i republikanska partiet som skulle kunna tänka sig att dela demokratiska ledamöters uppfattningar. Det blir alltmer en fråga om ett val mellan försvaret av konstitutionen, eller skyddandet av Donald Trump.

I skuggan av allt detta riktas nu det mediala strålkastarljuset alltmer mot nya stormakten Kina och dessa ambitioner. Ett Kina som nu är världens näst största vapentillverkare efter USA, och det handlar om mycket avancerade vapensystem vars hela potential troligen är utomordentligt stor.

I inget land har heller personkontrollen utvecklats mer än i Kina, det Orwellska samhället är på god väg att etableras där. Den som motsätter sig partiets linjer för utveckling har ingen framtid i det landet. Dokument Utifråns klargörande dokumentärer visade i SVT om utvecklingen av AI, artificiell Intelligens och dess tillämpning i Kina är i det avseendet mycket intressant.

2020.01.27

Jarl S

Inga kommentarer: