Dagens blogg tillägnas kampen om ett sjukhus i en av vårt lands delar. Under åren som ledamot av Västernorrlands landstingsfullmäktige 2002-2010, gavs undertecknad många tillfällen att lära länets struktur i olika avseenden. I länets västliga hörn ligger den lilla staden Sollefteå. En gång en stor regementsstad, men efter 90-talets slakt av regementen i vårt land, aningen vingklippt. Men ändå den viktigaste knutpunkten i länets mellersta och västra del. Gränsande till Jämtland, blev också Sollefteå den ort som också delar av det länets befolkning sökte vård i.
Den centraliseringsiver som ses på många andra områden i vårt land, drabbade också Västernorrlands län hårt. Byggandet av ett stort länssjukhus i Sundsvall planerat för en befolkning på drygt 300.000 boende i länet, kom att bli en stor felsatsning när istället länets befolkning istället minskade till ca 250.000 personer. Politiken erkänner sällan några misstag, istället anpassar man sig till den nya situationen. Så också i det här fallet.
Det första offret på länssjukhusets altare blev det mycket välfungerande och ansedda sjukhuset i residensstaden Härnösand. Oberoende av dess goda rykte och trogna personal, slaktades det under åren runt millennieskiftet. Dess upptagningsområde flyttades i huvudsak över till länssjukhuset i Sundsvall.
Sollefteå Sjukhus |
Givet att landstinget i länet, liksom i de flesta andra brottas med obalanser i sina budgets, började landstingets ledning, vilken dominerades av ledamöterna från den största staden Sundsvall, att påbörja slakten av också Sollefteå Sjukhus. När nedläggningen av BB gjordes och efter att födande tvingats föda i bilen på väg till annat sjukhus drygt 10 mil bort, tog tålamodet slut hos stora delar av ortens befolkning. En “ockupation” av sjukhuset i form av demonstrerande dygnet runt i sjukhuset startade i januari 2017, och har fortsatt ännu när detta skrivs.
I valet 2018 rasade det socialdemokratiska partiets röster i det tidigare röda området, och de tidigare politiska motpolerna socialdemokraterna och moderaterna med bas i Sundsvallsområdet, tog över ledningen i fullmäktige.
När detta skrivs har Sollefteå Sjukhus i en nypublicerad ranking blivit landets 3-e bästa sjukhus av de mindre sjukhusen. Länssjukhuset i Sundsvall brottas fortfarande med sina kvalitets-och trovärdighetsproblem. Samtidigt som kostnaderna orsakade av inte minst inhyrd personal (stafetter etc) tillhör de största i landet relativt sett.
Kampen om Sollefteå Sjukhus representerar så många frågeställningar. Följderna av centralisering kontra spridning av ansvar och befogenheter. Och därmed också livs förutsättningarna i landets olika delar för de som bor där. Det behövs mer än slagord för att “Hela Sverige skall leva”.
2020 01.23
Jarl S
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar