lördag, januari 04, 2020

Januarimorgon 2020



Vacker morgon denna tidiga januaridag. Plusgrader och en lovande sol som kan förgylla dagen, och till det högtidsstunder vid Tv-s Vinterstudion. Ett sätt att få uppleva vintersporterna från en plats i vårt land där de inte längre kan upplevas ”live”. Men innan dess skall kroppen få sig en duvning i ett ordentligt gympapass. Nu till vår oroliga omvärld.

Knappt har året börjat och det avpersonifierade rymdkriget demonstrerats. Från ingenstans, eller någonstans skjuts raketer mot en bil på väg från Bagdads flygplats. Ett antal ledande militärer med iransk bakgrund dödas, och USA erkänner sig vara ansvariga för dådet. Det iranska svaret blir kort men tydligt, dådet skall återgäldas med råge, brasan är tänd och hämnden kommer att utkrävas. Konfliktnivån ökar, något som i den här bloggen förutsätts sedan länge.

USA-s nuvarande president har sökt konflikt alltsedan han tillträdde. Både intern i det egna landet och mot omvärlden. Inför hotet av riksrättsåtalet, och i ett försök att stärka sin ställning inför presidentvalet senare i år, söker han binda landets säkerhet till sin ”handlingskraftiga” person. Mönstret går igen från despoter i historiskt mörker, samtidigt som demokratin i verklig mening åsidosätts och ifrågasätts. Och de löften Trump använde sig av inför valet 2016, nämligen att avsluta alla krig och ”ta hem pojkarna”, är nu glömda. Nu skickas 1000-tals unga män (och kanske kvinnor) ut till en farlig verklighet i fjärran länder. Likheterna mellan USA idag och Tysklands 30-tal är alltför stora för att negligeras.

Och i vårt land i norr spelas årskrönikorna upp i Tv-tablåerna, och tittarna får återblickar på det gångna året. Ett händelserikt år som dessvärre har demonstrerat de obalanser som uppstår när ett parti, i det här fallet Socialdemokraterna, anser makten vara viktigare än den egna ideologin. Nu sviker väljarna partiet, och dess ledare har endast 23% förtroende bland dessa. En historiskt mycket låg siffra för en sittande statsminister.

Återstår att se fram emot utvecklingen i olika avseenden.

2020.01.04

Jarl S

Inga kommentarer: