måndag, december 23, 2019

...och frid på jorden


Vinterstudion på TV. Kamp om segern över vita vidder, och det är härligt att se den glädje som lyser över de som får stiga upp på pallen. Det åtrådda priset efter långa och hårda träningspass under många år. Och i glädjen finns också generositeten mot de som lyckas mindre bra, de flesta har ju upplevt den rollen också de. Världen, i vart fall den kristna, bereder sig för en tid av samvaro i fridens och fredens tecken.

Samtidigt gläds den amerikanske presidenten över att han nu, givet misstroendeförklaringen fått bevis för att hela det republikanska partiet ställer sig bakom honom. Han ser sig äntligen som den verklige vinnaren i det avseendet. Och utlovar nu att USA också skall ta ledningen i rymdkriget, “the space war”. En ledning man redan har skall få ytterligare resurser, samtidigt som klyftorna i samhället i stort fördjupas, och splittringen i landet ökar. USA som demokrati nedgraderas i de etablerade mätforum som används internationellt?

Tyskättlingen Trump har läst på om Tysklands 30-tal. Gaphalsen som utropade sig som fredsfurste samtidigt som han upprustade för krig. I vår tid ersatt av Twittermannen men i övrigt med tydliga likheter. Återstår att spå om framtiden.

I landet i norr som vi kallar vårt ökar också motsättningarna i det politiska systemet. Upplevelsen att politiken inte förmår skydda landet och dess medborgare förstärks av medias duktiga och berättigade avslöjanden. Missbruk av samordningsnummer som med rysk hjälp gjort att vi har 100 - tusentals personer som vistas i landet illegalt.

Falska adresser och identiteter flödar fritt, och politiken tillåter detta att ske. I desperation vänder sig nu väljarna i allt högre grad till det hittills i regeringsställning oprövade Sverigedemokratiska partiet. Det är nu i juletid på väg att bli landets största parti, trots de etablerade partiernas ständiga försök att osynliggöra det.

Dan före dan är inne och friden får sänka sig över land och folk. Tids nog slår klockan för ett nytt år och dess utmaningar.

I övrigt önskar bloggskribenten läsarna en Riktigt God Jul.

2019.12.23

Jarl S

Inga kommentarer: