torsdag, december 19, 2019

Misstroende deklarerat

Skön morgon denna 19-e decemberdag på landets västra kust. Temperaturen är några grader plus, och vinden och regnen vilar. Julens ljus på gator och torg förebådar det firande som väntar om några dagar.

Men denna morgon är också historisk i ett annat perspektiv. Nu är klart att misstroendeförklaringen mot Donald Trump bekräftats efter en lång debatt och omröstning i representanthuset. Hans i valet 2016 deklarerade måtto att göra “America great again”har därmed också blivit till dess motsats. Aldrig har landet upplevt en president som med sådan frenesi arbetat för att splittra sitt folk. Inte ens under Vietnamkrigets 70.tal.  


Istället för att samverka med de valda politikerna, reser han runt i landet med sitt hatfyllda budskap riktad mot de demokratiskt valda ledamöterna. Det finns inga invektiv han inte använder i sina hatfyllda tal. Demokratin och konstitutionen i USA har aldrig varit mer hotad än den är idag.

 De politiska systemen sviktar i många länder under trycken från massornas förväntningar, och den verklighet de upplever. Så också i vårt land. I en nyligen gjord ranking av partiledarnas trovärdighet i landet i norr, kom ingen partiledare över 31%. Och det var inte landets statsminister som hade det förtroendet, han landade på endast 23%. Mätningen indikerar att 75% av väljarna idag inte har “stort förtroende” för vår regeringschef, och nästan 70% saknade “stort förtroende” för någon av partiledarna.

Resultatet skall ses mot en bakgrund där välfärden, skolan, sjukvården upplevs befinna sig på tillbakagång, samtidigt som kriminalitet i olika former blir ett alltmer överskuggande problem.

I vårt av paradoxer nu präglade land ser vi också situationer där Vänstern är villiga att samverka med sina tidigare motsatser högerpartierna för att fälla regeringen. En regering som administrerar en verksamhet byggd på andra partiers värderingar enligt det s.k Januari Avtalet.

Det kommer att hållas många politiska samtal mellan skål och vägg, när människor möts under de kommande helgdagarna.

2019.12.19

Jarl S

Inga kommentarer: