måndag, december 16, 2019

I valtider


December och den 3-e söndagen i advent har passerat. Regnet dominerar vädret här på landets västra kust. Tropikerna har sina monsunperioder. Också vi uppe i norr får vår kvot av det våta, och så skall det väl vara. Någon vishet finns det väl med planetens inbyggda sätt att agera.

I England är nu skilsmässan mellan det landet och EU bekräftad genom valet den 12.12. Så återstår att komma överens om skilsmässovillkoren, vilket som alla vet kan vålla mycket  huvudbry. Prestige och låsningar är inget ovanligt i sådana sammanhang.

Och kanske kommer den skilsmässan att får återverkningar också på andra områden. För första gången har nu de majoritet, som i Nordirland vill se ett slut på det “koloniala” arvet, och att Nordirland blir en del av den irländska republiken.

Också skottarna, Englands “norrlänningar” vill se en förändring av sin landsändas status. Kraven på en folkomröstning om självständighet kommer också därifrån. Och varför skulle inte en fredlig och bra delning, liknande den mellan tjecker och slovaker, också kunna unnas skottarna om man nu vill det.

Annars får dagens huvudfokus gå till klimatkampen. Under drygt 4 dygn har ett internationellt klimatmöte hållits i Madrid. Fokus har varit att få kontroll över, och minska utsläppen av växthusgaser. Facit blev i korthet att någon överenskommelse inte gick att skapa. Ledarskapen i de stora utsläppsländerna Kina, USA, Brasilien och Indien lever kvar i tron att inget sker eller kommer att ske som stör deras planer. Ändå är 90% av vetenskapen tydlig med att vår våldtäkt på livsmiljöerna i olika avseenden, nu är ett direkt hot mot planetens överlevnad. Och därmed också vår överlevnad som del av detta.

Vägen dit må vara lång, men den kommer i så fall att kantas av strider om utrymme och livsbetingelser. Folkvandringar från särskilt utsatta områden, mot områden som klarar sig bättre. Och stora motsättningar när kulturer och intressen kolliderar. Redan idag byggs hinder på olika sätt för att stoppa den typen av rörelser, utan att för den skull lyckas.

Slutligen och som ett tydligt utropstecken i vår tid. När en 16-årig klimataktivist från Sverige, Greta Thunberg, av Times Magazine en av världens mest renommerade tidskrifter väljs till 2019 års “person of the year” i  konkurrens med också Donald Trump, rasar denne. Den nesan kunde han inte bära utan att på sitt alldeles tydliga sätt kommentera valet.

2019.12.16

Jarl S

Inga kommentarer: